Yannick de Cocqueau
Dubbel Eeuwfeest
Contreras is jarig
Het is al weer even geleden dat brouwerij Contreras ons trakteerde op een feestje, maar wie nog de Open Brouwerijendag van 2008 in gedacht heeft, weet dat als er gefeest wordt het ook in stijl is. De oorsprong van de brouwerij ligt ergens in augustus 1818 en dat is dus maar liefst exact 200 jaar geleden. Een verjaardag die niet zomaar ongemerkt kon blijven. Op 19 augustus wordt het gevierd met een groots Open Brouwfeest!

Begin 19e eeuw was het nog vrij normaal om een landbouwactiviteit te combineren met een brouwerij. Beide activiteiten waren seizoensgebonden en perfect complementair. De warmere maanden was het enorm druk op de velden terwijl er in koudere tijden minder te doen was en het dan de beste periode was om te brouwen. De oogsten van het veld konden deels worden verwerkt in de brouwerij en de ‘oogst’ van de bouwerij kon (deels) worden verwerkt op de velden om de dorst van de arbeiders te lessen. Wie dus een beetje praktisch ingesteld was en commercieel inzicht had combineerde beide zaken. Voeg daar dan nog wat activiteiten in de gemeentelijke politiek aan toe of bij de belastingdiensten en je hebt de perfecte cocktail voor succes. Het is met zo’n mix dat Contreras van start ging en kon groeien.

Familie

De opstart gebeurde in 1818 onder de naam Brouwerij Latte door de familie met dezelfde naam. Pas 80 jaar later kwam de naamsverandering naar Contreras toen de brouwerij werd verkocht aan René Contreras. 120 jaar later is de brouwerij nog steeds in handen van deze familie en komt er zeker nog geen einde aan haar dominerende positie in Gavere (de brouwerij is al 200 jaar op zowat het hoogste punt van de gemeente gelegen).

Frederik De Vrieze en Ann Contreras loodsten de brouwerij in de 21ste eeuw met onder andere de opstart van het Valeir-gamma, dat nu het paradepaardje van de brouwerij is. De traditie en rijke geschiedenis van de brouwerij werd echter nooit verwaarloosd en blijft de basis waarop verder gebouwd wordt. De mijlpaal van de 200 jaar mocht dan ook niet zomaar voorbij worden gelopen.

200 jaar Contreras

Op zondag 19 augustus wordt deze verjaardag dan ook navenant gevierd. Live optredens, kinderanimaties, Breydelfeest, … een stevig volksfeest met als extraatje ‘leven in de brouwerij’. Die dag zal namelijk ook effectief gebrouwen worden zodat het hele proces kan gevolgd worden en je zelf kunt vaststellen hoe ze er hier voor zorgen dat er iets lekkers in jouw glas komt. Bovendien lanceert de brouwer voor de gelegenheid ook een nieuw bier dat teruggrijpt naar de oorsprong van de brouwerij … een saison (een bierstijl die steevast wordt gekoppeld aan het lessen van de dorstige arbeiders op de velden). De ‘1818’ is een volledig uitgegist en dus droog bier met een uitgesproken, maar niet agressieve bitterheid. Einde kook werd de gedroogde schil van 150 pompelmoezen toegevoegd hetgeen het bier een frisse toets meegeeft. Kortom een dorstlessend bier met veel karakter en toeval bestaat niet … er zal nog veel op de velden gewerkt worden gezien de oogstmaanden er net zijn!