DUITS & LAURET

Brouwen in een fort

Een brouwerij met een naam en locatie die doen uitschijnen dat ze over een eeuwenoude historie beschikken. Niets is minder waar. Eigenaren Daniëlle Duits en Marco Lauret gebruikten simpelweg hun achternamen om in 2009 hun brouwerij op te starten. Na een carrière als psycholoog en fysiotherapeut een merkwaardige zet. Maar de liefde voor het brouwen en de positieve commentaren op hun brouwsels maakten de stap logischer. Achter hun locatie gaat een ander verhaal schuil. In 2014 zet Defensie Fort Everdingen te koop. Duits en Lauret zijn op dat moment al enkele jaren op zoek naar een locatie, zodat ze hun recepten in eigen huis kunnen brouwen. Een businessplan wordt ingediend en Defensie kiest dat van hen eruit. Voor een symbolische euro is Fort Everdingen van Daniëlle en Marco.

Voor bierliefhebbers is het duidelijk waarom ze Fort Everdingen zouden bezoeken. Het proeflokaal bevindt zich in een van de genieloodsen op het terrein, direct naast het torenfort. Door een glazen wand kan je de brouwinstallatie aanschouwen. Keuze genoeg om te proeven: bijvoorbeeld Wiess, een ongefilterde versie van het type Kölsch of Amber, een interpretatie van het type Speciale Belge. Een meer bijzondere smaak kan je vinden in de Smoked Porter of de Duits&Lauret Stout. Bieren om eens goed voor te gaan zitten en te genieten van onder andere koffie, chocolade, en de geroosterde accenten. Al het bier wordt gebrouwen met hemels water. Op het dak van het talud aan de buitenzijde van de gracht ligt een dikke laag grond. Het regenwater zakt door deze laag en komt via speciale druipkokers terecht in een ondergronds waterbassin. Een idee dat ooit bedacht werd om bij een langdurige belegering voldoende zuiver drinkwater ter beschikking te hebben.

Mochten er toch nog onwetenden zijn die liever geen bier nuttigen, is op Fort Everdingen genoeg ander entertainment te vinden. Na aankoop hebben de eigenaars eerst een hele periode puingeruimd. Maar dan kon er nagedacht worden over een nieuwe invulling. Vergaderingen op locatie of bedrijfstrainingen, het kan in Fort Everdingen. Voor wie liever niet naar het alcoholgehalte in zijn bloed kijkt, is er een camping voorzien waar je een rustige nacht kan doorbrengen. Zowel natuurkamperen, als kampeerwagens zijn toegestaan. Wandelaars en fietsers kunnen hun hart ophalen in het prachtige landschap. Aan de ene kant stroomt rivier Lek door het landschap, aan de andere kant vind je een rij bunkers op de dijk. Ook het Fort op zich is het bezoeken waard. Achter de dikke muren word je terug gekatapulteerd naar een andere tijd. In de periode van de Eerste Wereldoorlog leefden hier honderden soldaten dicht op elkaar.

Vragen staat vrij in Fort Everdingen. Zolang het bij het fort past, staan Daniëlle en Marco open voor alle aanvragen. Trouwerijen, bedrijfsfeesten, een Slow Foodmarkt, rondleidingen, bierproeverijen…. Dat laatste spreekt ons wel aan. Wanneer Marco zijn voorraad gerijpte bieren uit de bunker bovenhaalt, weet je dat je goed zit. Die camping kan nog van pas komen…

www.duitslauret.com

Noordweg 2, 4121 Everdingen

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!