Yannick de Cocqueau
Dutch Beer Challenge 2021
Vandaag buigen zo'n 40 bierprofessionals zich in Rotterdam over de meer dan 500 Nederlandse bieren die een greep doen naar de 'Mitra Award - Het Beste Bier van Nederland 2021'.

Gezien de sanitaire crisis en bijhorende restricties zal de jury van deze zevende editie van de Dutch Beer Challenge hoofdzakelijk bestaan uit Nederlandse bierexperts en -keurmeesters. De bieren worden voor de degustatie onderverdeeld in verschillende categorieën (bepaald door de brouwer bij inschrijving) kwestie dat er geen appelen met peren worden vergeleken en de juryleden krijgen de bieren blind en in gestandaardiseerde proefglazen voorgeschoteld teneinde in alle objectiviteit over het product te kunnen oordelen.

Voor de resultaten wordt het dan nog even in spanning wachten … De wedstrijdleiding maakt de winnaars bekend tijdens een livestream op woensdag 12 mei 2021. Een fysiek evenement zal dan vanwege corona-maatregelen nog niet mogelijk zijn, maar hopelijk kan dat net als in 2020 wel op een later tijdstip deze zomer … een gezellig netwerk-evenement op een nader bekend te maken locatie en tijdstip om de winnaars in de bloemetjes te zetten staat in ieder geval op de planning van de organisatie.

Wat wel al vast staat is de bekendmaking van de ‘Mitra Award – Het Beste Bier van Nederland 2021’. Op 27 mei 2021 wordt tijdens de opening van de tiende Week van het Nederlandse Bier de opvolger bekendgemaakt van de ‘150 Watt’ van Stadsbrouwerij
Eindhoven (2020), La Trappe Tripel (2019), Night Porter van Bronckhoster (2018), Bloedbroeder van Kompaan (2017), Gajes van Bruut (2016) en Jopen Mooie Nel (2015).

De Dutch Beer Challenge is een initiatief van de Stichting Dutch Beer Challenge (DBC) bestaande uit:

  • Fedor Vogel (Bier! magazine / Birdy Publishing)
  • Rick Kempen (Bier&cO)
  • Marco Philipsen (Mitra)
  • Henri Reuchlin (BIERburo)
  • Luc de Raedemaeker en Thomas Costenoble (BeComev, organisator van o.a. de Brussels Beer Challenge).

De Dutch Beer Challenge wordt in opdracht van de stichting op volstrekt onafhankelijke wijze georganiseerd door BeComev, welke de wedstrijdleiding in handen heeft.

De initiatiefnemers en organisatie van de Dutch Beer Challenge hebben de volgende doelstellingen met deze wedstrijd:

  • De promotie van de Nederlandse biercultuur;
  • Het organiseren van een faire en professionele wedstrijd onder de Nederlandse brouwers;
  • Het bieden van een kwaliteitslabel aan de bierconsument;
  • Het bieden van een sterk marketinginstrument aan de deelnemende brouwers.

Meer informatie op www.dutchbeerchallenge.nl

Foto’s © Bart Van der Perre