Yannick de Cocqueau
Duvel Barrel Aged
Ssst … slechts 24.000 flessen!
Sinds november 2016 lag er verse Duvel te rijpen op 100 eikenhouten bourbonvaten. Gezien de evolutie van bier op hout geen exacte wetenschap is, blijft de smaaktest nog steeds de ultieme test om te beslissen wanneer het bier rijp is. Het was dus afwachten tot het moment dat de meesterbrouwers van bij Duvel het bier perfect op dronk beschouwden alvorens het kon worden gebotteld en gepresenteerd aan de buitenwereld. Het is eindelijk zo ver: de Duvel BA komt uit zijn doosje!

Bier laten rijpen op houten vaten is geen nieuw gegeven. Vroeger was dit het geval voor alle bier, tot de inoxen vaten hun intrede deden. Eiken vaten werden toen vooral als een ‘container’ beschouwd en veel minder als een smaakbepalende factor, laat staan een smaakmaker. Sinds enkele jaren is hout evenwel volledig terug en dit niet enkel in onze lambiekbrouwerijen. Meer en meer brouwers gaan aan de slag met houten vaten van allerlei oorsprong en gebruiken die nu resoluut om de smaak van hun bier te beïnvloeden en het bier een extra dimensie mee te geven. Ook Duvel waagt zich nu aan een experiment en dan nog wel met hun vaandeldrager.

(c)Duvel

Volledig onbeslagen zijn ze uiteraard ook niet op het ijs gegaan. De Amerikaanse brouwerijen die Duvel Moortgat bezit, hebben wel al wat meer ervaring op het vlak van lageren op hout. Het was bij wijze van spreken enkel wachten tot die kennis en kunde de oceaan zou over komen om er ook in de Belgische brouwerijen van de groep iets mee aan te vangen. Die stap is nu dus gezet en samen met de ervaring hebben een ook een hele reeks vaten de oceaan overgestoken.

100 vaten afkomstig van Four Roses en Buffalo Trace, twee gerenomeerde Amerikaanse bourbon distileerderijen werden geïnstalleerd in de brouwerijsite in Oudenaarde, Liefmans. Daar werd dan verse Duvel op gestoken en de tijd zou de rest wel doen. Na iets meer dan 6 maanden zijn de smaakkomponenten van de Duvel in perfecte harmonie gekomen met de aroma’s van de vaten en kon worden afgevuld.

Het resultaat is een bier dat wat donkerder van kleur is geworden, wat lager in bitterheid en iets hoger in alcoholgehalte (11,5%). Je moet er namelijk rekening mee houden dat het hout na vijf à zeven jaar bourbon te hebben moeten bewaren er moeilijk van af kon blijven en dus een deel heeft opgeslorpt. Zo zit er in het hout van elk vat toch een kleine 6 à 7 liter bourbon (van 60-70% alc.vol.). Los daarvan gaat de Duvel ook zelf interageren met het hout van de vaten. Voor bourbon worden steeds nieuwe eikenhouten vaten gebruikt die aan de binnenkant licht gebrand worden. Daardoor zijn de vaten erg aromatisch met dan vooral een zachte rokerigheid (toast) en een dominante vanilletoets die aan de Duvel Barrel Aged worden meegegeven.

Je kunt een van die 24.000 flessen bemachtigen vanaf 30 juni bij de betere drankenhandelaar, Carrefour, Delhaize en online via duvelshop.be voor 24.99 euro (75 cl fles in geschenkverpakking).

(c) Duvel

Dat hiermee het experiment(eren) bij Duvel Moortgat ten einde loopt, is alvast een misvatting. Het tegendeel is waar daar het laatst overblijvende deel van de oorspronkelijke brouwerij op Breendonk-Dorp 58 in de komende weken zal worden omgebouwd tot een labo die naam waardig met bijhorende speelhoek voor de brouwers. In het gebouw komt een micro-brouwerij die volledig zelfstandig kan werken van de grote broer en waarvan de experimenten waarschijnlijk enkel in het proeflokaal van de brouwerij te proeven zullen zijn. Dat belooft dus!