Yannick de Cocqueau
Easy Friday Night Beer Dinners
Hachis Parmentier
hachis_parmentier_lr_2
Dit gerecht is dan wel erg eenvoudig, het redde ooit Frankrijk uit de hongersnood. De apotheker Antoine Parmentier was er namelijk van overtuigd dat de aardappel een cruciale rol kon spelen in tijden waar mensen niet bepaald aan hun trekken kwamen als het op eten aan komt. Dat de aardappel super gezond is en vol energie zit weten we nu maar al te goed maar eind 18e eeuw was ons patatje bijlange zo populair niet. En dat is net wat Antoine Parmentier wou veranderen … de mensen aardappelen doen eten! En hoe kun je dat beter doen dan door een heerlijk recept voor te stellen waarmee eenieder zomaar aan de slag kan? Hij liet Lodewijk XVI van zijn gerechtje proeven en de rest is geschiedenis …

Van waar het voorvoegsel ‘hachis’ komt hoeft niet veel uitleg … alles in dit gerecht wordt namelijk ‘verhakt’. In de klassieke versie heb je enkel een laag gehakt onder een laag aardappelpurée maar tegenwoordig bestaan er ettelijke varianten waarin ook allerlei groenten verwerkt worden. Spinazie is een grote klassieker, maar eigenlijk kan zo goed als alles. Wij blijven vasthouden aan het basisrecept, die we thuis trouwens ‘enterrement’ (begrafenis) noemden … het vlees wordt nu eenmaal letterlijk ‘begraven’ onder een laag smeuïge puree.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 g gemengd gehakt
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • Een beetje tijm en oregano
  • Een goede klont boter (+/- 50g)
  • peper en zout
  • 1,5 kg aardappelen
  • +/- 1 dl room
  • nootmuskaat

Bereiding:

  • Pureer de aardappelen met een stamper, samen met de boter.
  • Roer er de room door en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Snijd de uien fijn en pers de look fijn. Stoof in een bakpan met weinig boter. Voeg de tijm en oregano toe.
  • Bak het gehakt rul bij de uien.
  • Vet kleine ovenschaaltjes of 1 grote in. Vul deze met het gehakt en bedek met de aardappelpuree.
  • Zet een tiental minuten in de voorverwarmde oven tot de puree een mooi gekleurd korstje krijgt. Optioneel kun je ook wat kaas en paneermeel over de schaaltjes verdelen met een beetje boter en het zo in de over steken tot alles mooi gegratineerd is.
  • Serveer met een fris slaatje en … een Ter Dolen Donker.

De smeuïge puree samen met het hartig laagje gehakt eronder zijn een ware smaakexplosie. De uien geven een heel zacht zoetig toetsje en als je het gehakt correct in de pan hebt gebakken heb je mooie ‘gebrande’ accenten. Meer heeft de Ter Dolen Donker niet nodig om de perfecte partner te zijn. Het bier is een schoolvoorbeeld van een Belgische dubbel. Zacht, fruitig, licht geroosterd, ietwat zoetig en met een zacht bittere finale die alle deuren open gooit voor de volgende hartige hap.

 

Cover © Lekker van bij ons