Luc De Raedemaeker & Yannick de Cocqueau
Easy Friday Night Beer Dinners
Pizza!
Legende of niet de pizza zou afkomstig zijn uit het Middellandse zeegebied waar men de gewoonte had om een soort platte broden te maken die dienst deden als bord. Vergilius liet in zijn epos Aeneis zijn held zo’n honger krijgen, dat hij er zelfs zijn bord van ging opeten. En blijkbaar heeft het gesmaakt en was de trend geboren om de maaltijd af en toe met bord en al op te eten … se non è vero, è molto ben trovato! Ook de herkomst van het woord ‘pizza’ is gehuld in de nevelen des tijds. Het zou afkomstig kunnen zijn van het Latijnse ‘picea’ en verwijst dan naar het brood dat donker kleurt in de oven.

Leuk, maar veel interessanter is dat het vooral een makkelijk en veelzijdig gerecht is dat zelfs in Italië vaak door een biertje vergezeld wordt (meestal een fris pilsje alla spina). De beste pizza maak je uiteraard zelf of je gaat er voor naar een goed Italiaans restaurant, maar voor een ‘Easy Friday’ mogen we gerust toch wat hulp krijgen … Gewoon eentje kant en klaar uit de diepvries is altijd een optie en als dat jouw voorkeur geniet, neem zeker een kijkje op een voorgaand stukje hierover. Toch wat flexibiliteit inbouwen? Zorg dan gewoon dat je altijd wat pizza napoletana of pizza margherita (bodems met niet veel meer dan tomaat en mozzarella) in de vriezer liggen hebt. De laatste kun je op zich eten, maar ze zijn ook echt schitterend als basis om verder te ‘pimpen’. En dan is het gewoon een kwestie van de koelkast aan te spreken en wat creatief te zijn. Wel interessant om toch altijd af te werken met wat extra gemalen kaas of mozzarella die dan in de oven voor een smeuïg-krokante topping zorgt.

Een paar ideeën / mogelijkheden met een biersuggestie:

  • Prosciutto (ham): Een mooi blond abdijbier zoals Ter Dolen Blond.
  • Peperoni (paprika’s) : Een Special Belge zoals een Bolleke of een Palm.
  • Pizza Diavola (chorizzo, pepers) : een volle IPA zoals de Master IPA van Viven.
  • Pizza Frutti di Mare (mix aan zeevruchten) : Een sterk blond met Duvel als typevoorbeeld.
  • Bolognese (als er nog wat saus in de koelkast ligt) : Een (Gordon) Scotch.
  • Spinaci (spinazie uiteraard en ‘extra mozzarella’) : Oude lambiek (Bag in Box van Oud Beersel, altijd goed om standaard in de frigo te hebben).
  • Funghi (da’s dus Italiaans voor champigons) : Een Saison (Dupont).
  • Carbonara (niet echt italiaans maar best een goed idee als er nog wat spek en eieren over zijn van het ontbijt) : Een frisse hoppige Pils (13).
  • Pollo (om de restjes kip aan ’t spit te verwerken) : een (Ename) Dubbel.
  • En dan de leukste … Capricciosa (betekent letterlijk ‘grillig’ en de ‘topping’ hangt dus af van de ‘grillen’ van de chef) : Een volle en evenwichtige tripel die best tegen wat grillen kan en altijd smaak … die van Westmalle!