Yannick de Cocqueau
Easy Friday Night Beer Dinners
Quiche Lorraine
De ‘quiche’ is ‘een’ vorm van zoute taarten waarvan nog eens 1001 varianten bestaan. Zelfs de meest bekende variant die als de ‘oer quiche’ wordt gezien, de ‘Quiche Lorraine’ is alles behalve eenheidsworst. Wat een quiche tot quiche maakt is eigenlijk de ‘appareil’ (de mengeling van eieren en room die de structuur van de ‘vulling’ vormt). Kaas was en is zeker geen basisvereiste en voor de rest is zo goed als alles toegelaten. De vulling / topping van de quiche varieerde eigenlijk steeds van seizoen tot seizoen (versheid ingrediënten) en van streek tot streek. En zo ‘Frans’ is dit gerecht misschien ook weer niet als je weet dat de term ‘quiche’ waarschijnlijk een verbastering is van het Frankische woord ‘Kéich’, meervoud voor ‘Kuche’.

Onze ‘Lorraine’ dan … wel ook daar is het een beetje ‘vrijheid troef’ hoewel je het toch moeilijk zonder ‘appareil’ en spek als ‘Lorraine’ verkocht zult krijgen. Wij gaan voor een heerlijke variante met prei, een lekker groente ‘van bij ons’ die bijna het hele jaar door geoogst kan worden.

Ingrediënten (4 personen):

  • Kruimeldeeg (basisrecept onderaan) maar je kunt ook werken met kant-en-klaar (blader)deeg
  • 3 wit van prei
  • 150 g gerookte spekblokjes
  • hoeveboter
  • 3 eieren
  • 5 dl room
  • 200 g gemalen kaas
  • peper en zout

Bereiding:

  • Leg het deeg in de taartvorm. Snijd het overtollige deeg aan de randen weg en prik met een vork op enkele plaatsen in het deeg.
  • Snijd de prei in kleine ringen en stoof in boter. Kruid met peper en zout.
  • Bak de spekblokjes in de pan en laat ze op huishoudpapier uitlekken.
  • Klop de eieren los in een kom, meng er de room door en kruid met peper en zout.
  • Schik de prei en het spek op het deeg.
  • Verdeel de kaas erover en giet het eimengsel in de taartvorm.
  • Bak de quiche zo’n 30 à 40 minuten in een oven op 200°C. Het eimengsel moet mooi gestold zijn, maar mag niet te sterk uitdrogen.
  • Serveer de quiche met een frisse salade en een lekker gekoeld glas Duvel 6,66%

Pairing:

Een quiche die niet smeuïg is, is geen quiche. We hebben dus een bier nodig dat tegelijk zacht en vol is, maar ook licht genoeg om wat verfrissing te brengen. De laatste creatie van de Duvel stal doet wat het moet doen. Een uiterst toegankelijk en doordrinkbaar bier met een zachte, volle basis, een gistige ondertoon en toch een verfrissende hop punch in de afdronk.

Kruimeldeeg (basisrecept)

  • 200 gram bloem
  • 100 gram gezouten boter op kamertemperatuur
  • ½ theelepel zout
  • ½ glas lauw water (100 tot 120 ml)

Neem een kom en meng hierin de bloem met het zout. Trek de boter in stukjes en werk met je vingertoppen door de bloem.

Voeg dan wat water toe en meng voorzichtig door elkaar zonder overmatig te mengen tot je een soort deegbal hebt. Blijft het deeg te droog, voeg dan wat meer water toe.

Verpak het kruimeldeeg in vershoudfolie en leg het minstens een halfuur in de koelkast. Je kunt zo ook gewoon altijd wat kruimeldeeg in folie in de koelkast klaar liggen hebben … en zelfs invriezen is een optie. Handgemaakt ‘kant-en-klaar’ deeg !

Coverfoto © Lekker van bij ons