Yannick de Cocqueau
Easy Friday Night Beer Dinners
Worstenbrood
Hals worstenbrood web klein
Nu ja, van worst is in de meest courante (in de handel te verkrijgen) versie meestal niet veel sprake. We zouden het dan misschien ook beter over 'frikandelbroodje' moeten hebben. Het is in alle mogelijke versies in ieder geval een super populaire 'snack' en zeker met Verloren Maandag worden er in het Antwerpse bergen van verzet. Wat ook als een paal boven water staat is dat het eigenlijk super simpel is om zelf klaar te maken en zwier er wat sla of appelmoes bij en je snack wordt meteen een volledig en voedzaam maal. M.a.w. elk zichzelf een beetje respecterende burger zou gewoon altijd wat vellen bladerdeeg en frikandellen in de diepvriezer moeten hebben. Over het zelfrespect van mensen die niet standaard bier in hun kelder en frigo zitten hebben ga ik me zelfs niet uitspreken, want hier hort uiteraard een fris glas gerstenat bij. Aan de slag!

Ingrediënten per persoon (voor een ‘maal’ best toch verdubbelen):

  • 2 velletjes bladerdeeg (van die vierkante van +/45 g die in pakjes van 10 worden verkocht)
  • 1 frikandel (ontdooid)
  • beetje currypoeder (optioneel)
  • eigeel

Bereiding:

  • Snij de velletjes bladerdeeg in twee.
  • Leg een halve frikandel op de ene helft en leg de andere helft er bovenop.
  • Druk alle randen aan met een vork zodat je een gesloten kussentje bekomt.
  • Maak sneetjes in het bladerdeeg (is niet verplicht maar wel de manier om die leuke ‘roosterstructuur’ te verkrijgen en zo kan eventueel wat overtollig vocht uit de frikandel makkelijker ontsnappen.
  • Bestrijk de bovenkant met eigeel (met een borsteltje).
  • Zet ze op een ovenplaat met bakpapier en steek ze 15 à 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
  • Alvorens het ‘kussentje’ te sluiten kan je de frikandel bestrooien met wat currypoeder om het pikanter te maken (let wel, sommige frikandellen zijn op zich al behoorlijk kruidig bereid). Sommigen voegen ook curryketchup of mosterd toe in het broodje alvorens af te bakken, maar doe ik persoonlijk liever nadien en dan is het gewoon makkelijker ‘elk zijn zin’.
  • Eet ze warm uit het vuistje op serveer op een bord met wat sla of appelmoes.

Zoals je zelf kunt merken, geen culinair hoogstandje, maar verdomd lekker. Easy dinner dus en dan nu nog dat bier …

We opteren voor een Franc Belge van brouwerij De Ranke. Een licht (5,2%) bier van het type ‘Spéciale Belge’, maar dan iets steviger gehopt dan gemiddeld. Een mooie ronde moutigheid, licht geroosterd met wat noties van karamel. Sluit mooi aan bij de volle, smeuïge smaak van het bladerdeeg die zelf ook wat geroosterde toetsen heeft indien mooi goudbruin gebakken. Het biedt ook wat weerwerk aan de kruidigheid van de frikandel. Licht, fris en met een mooi hopbittere finale is het ook een perfecte begeleider van een hap met een duidelijk ‘vettig’ kantje.

 

Cover © Streekproduct.be