Bier Grand Cru
Echte Brugse jenevers
Brouwerij Bourgogne des Flandres keerde in 2015 na 58 jaar terug naar Brugge. Vandaag zetten ze na meer dan 120 jaar ook de Brugse jenevertraditie verder met de opening van een stokerij en de introductie van twee unieke jenevers op basis van bier. Echte Brugse jenevers die sinds kort worden ontwikkeld en gemaakt in de brouwerij en stokerij aan de Kartuizerinnenstraat in Brugge. Het is meteen ook een mooie plus voor de 'beleving' daar de stokerij vanaf nu ook deel uit van het brouwerijbezoek.

Het is geen toeval dat Bourgogne des Flandres zijn jenevers in Brugge stookt. Jenever is één van de oudste gedistilleerde dranken in Europa. Reeds in de Middeleeuwen, met name in 1269, verscheen het oudste schriftelijke bewijs van een oervorm van jenever in het boek Der Naturen Bloeme van Jacob Van Maerlant, een Brugse monnik. In dit boek werden jeneverbessen, gekookt in wijn, als medicijn tegen krampen en maagpijn beschreven.

Voorts stoelt de geschiedenis van Brouwerij Bourgogne des Flandres op die van de Brugse brouwersdynastie Van Houtryve. Deze stichtte in 1765 brouwerij Den Os in Loppem. Vanaf 1834 zijn geschriften terug te vinden waarin sprake is van een brouwerij én stokerij Den Os in Rozendal, later gehuisvest in de aanpalende Raamstraat in Brugge. In de 19e eeuw was jenever een bijzonder populaire drank. In 1895 kende de consumptie in Brugge een hoogtepunt met een consumptie per capita van maar liefst 10 L.

Vanaf het einde van de 19e eeuw daalde het verbruik van jenever significant, wellicht als gevolg van een gewijzigde wetgeving die een vergunningsrecht oplegde voor drankgelegenheden die sterke dranken verkochten. De stokerij staakte zijn activiteiten en de familie Van Houtryve legde zich toe op het brouwen van bier in de respectievelijke brouwerijen Den Os, La Marine en Ten Ezele.

Anthony Martin, CEO van John Martin en huidige eigenaar van Bourgogne des Flandres, heeft een bijzondere interesse voor ambacht en microstokerijen. Hij maakte – samen met het brouwersteam van Bourgogne des Flandres – gebruik van de lockdown in 2020 om de erfenis en de traditie weer nieuw leven in te blazen door een nieuwe jeneverstokerij te installeren in de Brugse binnenstad. Een idee dat hij al van bij de opstart in Brugge koesterde. Twee pittige jenevers zijn het resultaat: een hopgenever en een jonge jenever met een moutiger karakter.

HOPGENEVER
Deze hopgenever verleidt door zijn uitgesproken fruitig karakter. Harsig, grassig, citrusaroma’s van de gebruikte hoppen (Hallertau, Simcoe en Citra) met een ondertoon van sinaas en citroen. Een kruidentoets geeft de jenever zijn florale tot licht venkelachtige afdronk, met telkens de jeneverbes die mooi het voortouw neemt. Het zijn wel de hopharsen die duidelijk blijven domineren.

Weetje : De hopbloemen worden op twee verschillende manieren gebruikt: als maceraat (door de hopsmaken te laten opnemen door het distillaat) en tijdens de distillatie (tijdens het stoken met de verschillende kruiden). Door te macereren is er een zachte bitterheid van de hop en krijgt de hopgenever een lichtgroene kleur.

JONGE GENEVER
Een kruidige jonge jenever, gebaseerd op de Bourgogne des Flandres. Men herkent er de zachte zoete fruitige toetsen in van deze klassieker met een beetje citrus en koriandertoetsen. Uiteraard heb je ook een aroma van jeneverbes die het karakter van de jonge jenever typeert. Zacht met een lange afdronk.

Beide zijn beschikbaar in flessen van 70 cl en hebben een alcoholgehalte van 35 % vol alc.

Brouwerijbezoek
Het stookproces kan nu worden gevolgd tijdens een bezoek aan de brouwerij. De brouwerij, stokerij en het Ale House zijn deze zomer elke dag open voor bezoek van 10u30 tot 18u30 (laatste bezoek om 17u). Dit gebeurt steeds volgens de meest recente maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.