Luc De Raedemaeker
Een hemelse croque
Een Croque Monsieur is een heerlijk gegrilde boterham, belegd met ham en kaas, en vervolgens geroosterd of gebakken tot het knapperig en smeuïg is. Het is een klassieker in de Belgische keuken, geliefd om zijn eenvoud en hartige smaak. Het is een snel en bevredigend gerecht voor de lunch, zeker in combinatie met een Westmalle Dubbel.

Ingrediënten:

  • 4 fijne Breydel ham
  • 8 sneden wit brood van Westmalle
  • 4 sneetjes Westmalle 6+ kaas
  • klontje hoeveboter

Bereidingswijze:

  1. Snijd de korsten van het brood. Beleg één snede royaal met de kaas en de ham, en dek af met een tweede snede.
  2. Laat de boter smelten en strijk er met een kwast de croques mee in.
  3. Bak de croques in een matig warme (gril)pan en draai ze regelmatig om.
  4. Leg de croques in het midden van het bord.

Pairing:

Serveer deze ‘Croque Westmalle’ met een Westmalle dubbel. De zoete, fruitige tonen van het bier kunnen contrasteren met het zoute en hartige karakter van de ham en kaas in de Croque Monsieur, waardoor een evenwicht ontstaat tussen zoet en zout. Het bier verlicht het vettige mondgevoel van de kaas in de croque monsieur, waardoor een verfrissend contrast ontstaat. A match made in Westmalle.

Foto’s © Bart Van der Perre