ELKE DAG, VIS- EN BIERDAG.

Zot van de Noordzee.

‘Vis is duur!’ ‘Vis is te moeilijk te bereiden!’ ‘Onze kinderen lusten geen vis!’ ‘Ik vind alleen tonijn en zalm lekker!’ Daar ziet Jan Kegels geen graten in. Hij dompelt je onder in de wereld van de noordzeevis zodat jij aan tafel kunt scoren met superlekkere, leuke en eenvoudige noordzeevisgerechten. In ‘Zot van de Noordzee’ serveert JEAN sur MER samen met zijn vaste chef Peter Vlyminck 42 eenvoudige recepten op basis van maar liefst 26 verschillende soorten noordzeevis. Verder zorgen gerenommeerde chefs zoals Kobe Desramaults (Superette), Dennis Broeckx (L’Epicerie du Cirque) en Syrco Bakker (Pure C) voor nog 10 extra recepten die ietsje ingewikkelder zijn. Deze gerechten combineren natuurlijk perfect met bier.

Enkele bier en vis klassiekers zijn bekend bij het grote publiek. Denk daarbij aan grijze garnalen met een Rodenbach, mosselen met een witbiertje, gebakken zeetong met een stevige tripel, maatjes met een frisse pils, oesters met een inktzwarte stout of het oer-Engelse fish& chips met een klassieke Pale Ale… stuk voor stuk prachtige pairings uit de volkskeuken!

Gelukkig stopt het daar niet bij en vindt bier de laatste jaren ook zijn weg naar de mooist gedekte en meest exquise tafels. Delicate en smakelijke vissen als tarbot, griet, zeetong, schelvis, pieterman… vallen perfect te pairen met bier. Het hoeft echt niet altijd wijn te zijn, toch? Een beetje experiment kan nooit kwaad. Verruim je culinaire horizon en verwen je smaakpapillen! Je enige leidraad moet optimaal smaakgenot zijn.

Recept: Pieterman met bleekselederij

INGREDIËNTEN:

  • 1 kg schoongemaakte pieterman
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 witte uien
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 laurierblad
  • takjes tijm
  • 300 g passaat met mediterraanse kruiden
  • 200 g varkensgehakt
  • 1 chilipeper
  • 6 blaadjes lavas
  • Paprikapoeder

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Schil de bleekselderij.
  • Snijd de selderij, de ui en een teentje knoflook in stukjes. Stoof deze aan in een matig hete pan met een scheutje olijfolie, een blaadje laurier en eentakje tijm.
  • Voeg vervolgens de passata toe.
  • Vul de buikholte van de pieterman op met takjes tijm.
  • Doe een scheut olijfolie en een teentje knoflook in een pan en leg de vis er meteen in.
  • Plaats dan de pan op een middelmatig vuur zodat de warmte voor de vis langzaam kan opbouwen. Plaats de vis daarna in de oven voor ca. 5 minuten.
  • Bak het varkensgehakt in een pan met de fijngehakte chilipeper en de lavas. Kruid met een beetje paprikapoeder. Laat het lekker krokant doorbakken.

PRESENTATIE

  • Serveer de vis met daarop een royale portie saus en enkele lepels gehakt.
  • Werk af met een paar blaadjes lavas en dien op met wilde rijst.

Serveer met een mooie hoppige Tripel, zoals de Jambe-de-Bois van Brasserie de la Senne.

Zot van de Noordzee

Jan sur Mer,Jean sur Mer,Joost Houtman

Manteau-24,99€

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!