Bier Grand Cru
Holland Malt realiseert eerste emissievrije mouterij ter wereld
Holland Malt start vandaag met de realisatie van een emissievrije mouterij in Eemshaven, provincie Groningen. Door een nieuw, innovatief warmtesysteem maakt ze voor het moutproces niet langer gebruik van fossiele brandstoffen, biomassa of andere energiebronnen die voor schadelijke uitstoot zorgen. Hiermee zet de mouterij een grote stap in haar energietransitie. Vanaf 2024 is het systeem dat voor deze transitie moet zorgen volledig operationeel.

Met het volledig dichtdraaien van de gaskraan reduceert de mouterij haar CO2-uitstoot vergelijkbaar met de uitstoot van 14.000 huishoudens per jaar. Jos Jennissen, CEO Holland Malt: “Mout is één van de belangrijkste ingrediënten van bier. Het moutproces is een energie-intensief proces, met name voor het drogen van het mout is veel warmte nodig. Warmte die nu wordt opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen of biomassa. En met name daar zien we kans om te verduurzamen.” De grootste innovatie in de energietransitie van de mouterij zit in het hergebruik van de eigen restwarmte en de energiebesparing die dit oplevert door inzet van warmtepompen. Jennissen: “De restwarmte uit ons droogproces vangen we af op 23 graden en kunnen we middels de warmtepomp opwaarderen naar de benodigde 85 graden. Zo kunnen we het hergebruiken voor een volgend droogproces. De inzet van de warmtepomp levert een energiebesparing van 67% op. Het warmtesysteem moet natuurlijk wel voorzien worden van energie. De energie die we daarvoor nog nodig hebben, halen we volledig uit duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Zo besparen we eerst, om vervolgens te verduurzamen.”

Waardevolle samenwerking

Dit duurzaamheidsproject komt mede tot stand dankzij de samenwerking met Provincie Groningen, Groningen Seaport, RWE Technology International en de Nederlandse overheid. IJzebrand Rijzebol, lid van Gedeputeerde Staten Provincie Groningen: “Op deze duurzame ontwikkeling in Eemshaven zijn we ontzettend trots. De industrie moet vergroenen en het initiatief van Holland Malt is daarin een belangrijke stap. Als provincie Groningen steunen we dit graag. Daarnaast is het ook een goed voorbeeld voor de rest van de wereld. Samen werken we aan een groene, toekomstbestendige industrie.” Ook de eerste grote klanten (brouwers) hebben zich aangesloten bij dit project en investeren daarmee in de verduurzaming van de keten. Vanaf 2024 nemen zij 100% emissievrij geproduceerd mout af van de mouterij in Eemshaven.

Foto’s © Royal Swinkels Family Brewers