ENTRE-DEUX-MONTS

Telg uit biergeslacht verbouwt wijn met zicht op de hopvelden

Martin Bacquaert is de trotse eigenaar van wijndomein Entre-Deux-Monts in het Heuvelland. De naam Bacquaert staat in West-Vlaanderen synoniem voor bier en wijn. De familie staat garant voor expertise, toewijding en vooral een generatie lange passie voor – eerst bier en later – wijn. “Intussen toch al drie generaties”, aldus Martin: “Mijn grootvader was bierhandelaar, mijn vader was drankenhandelaar. Naast bier voerde mijn vader ook Franse wijnen in, en zo groeide mijn passie voor wijn. Ik rook al vrij vroeg aan een glaasje wijn, en nipte er ook even aan”, lacht Martin. Of hoe een dubbeltje kan rollen.

Martin studeerde voor landbouwingenieur, met de bedoeling om ergens als bio-ingenieur aan de slag te gaan. Maar tijdens een Erasmus-uitwisseling in Spanje kreeg het wijnvirus (van Corona was nog geen sprake) Martin te pakken. In het Franse Montpellier en Bordeaux behaalde hij een bijkomende master oenologie. “Het was toen inderdaad met het idee om in een wijnproductie terecht te komen. Maar ik was niet van plan om vlug weer naar België terug te komen. Ik dacht om ergens in het zuiden van Frankrijk bij een wijnbouwer te gaan werken”, aldus Martin. Maar vader Yves Bacquaert kwam met het idee om een wijngaard in het Heuvelland aan te planten. In 2005 plantten vader en zoon de eerste wijnranken op het familiedomein in Westouter, een deelgemeente van Heuvelland. De aangeplante rassen zijn: Sieger, Kerner, Pinot Noir, Acolon, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay.

Over een naam voor het wijndomein moest niet zo lang worden nagedacht: Entre-Deux-Monts. We hebben een wijnveld tussen Rode- en Zwarteberg in Westouter, onder de gekende kabelbaan. Vandaar dat we – met een vette knipoog naar Entre-Deux-Mers – onze wijn Entre-Deux-Monts gedoopt hebben, verduidelijkt Martin. Vanop de heuvels is het zicht op de Poperingse hopvelden ronduit fantastisch.

E2M wekt volgens een bepaalde filosofie en bepaalde waarden, aldus de sympathiek eigenaar: “Trots : Ik ben de trotse eigenaar van wijndomein E2M. Met het team hebben wij de laatste 15 jaar het domein op de Belgische wijnkaart gezet. Ingetogen/nederig:  Afhankelijkheid van de natuur, extra uitdaging is de ‘climate change’, alles is niet in eigen handen om deze wijnen te maken, ieder jaar is anders, we kunnen mooie wijnen maken enkel dankzij de Heuvellandse terroir. Dit jaar zien we dat het een extra grote uitdaging is, gezien de natte weersomstandigheden”.

Het domein is het grootste wijnhuis in West-Vlaanderen. Het domein is 20 hectare groot en produceert zo’n 120.000 flessen wijn. 60% van de productie zijn traditioneel bereide mousserende wijnen. Met de als paradepaardje de ‘Bacquaert Brut‘.

 • Volume : 75 cl
 • Alcohol Volume % : 12%
 • Kleur : Lichtgele kleur, rustige pareling.
 • Geur / aroma’s : Impressies van steenfruit en citrus met een toefje hout. Fris en zuiver.
 • Smaak : Subtiel en elegant met wederom hinten van fruit en een vleugje gist.
 • Foodpairing: Aperitief, toastjes met zalmmousse, oesters, petit fours.

Ook de rosé wijn valt in de smaak. De wijn is genoemd naar de vrouw – wat een teken van liefde – van Martin: ‘Rosé Anaïs’

 • Volume : 75 cl
 • Alcohol Volume % : 12%
 • Kleur : Heldere licht roze kleur.
 • Geur / aroma’s : Speelse neus van rood fruit (aardbei, framboos, kers, …)
 • Smaak : Juicy en elegant met toetsen van rood fruit en een korte verfrissende afdronk.
 • Foodpairing: Op een zonovergoten terras, kip met ratatouille, bordje aardbeien.

Martin geniet ook nog van bier. “Als ik thuis iets drink, ga ik vlugger een speciaal streekbier drinken dan wijn. Er is nog een voordeel aan het proeven van bier: wijn moet je weer uitspuwen, bier moet je inslikken voor de beste beleving”.

In het boek ‘Bier of wijn. Nooit meer kiezen’ dat ik samen schreef met wijnjournalist Alain Bloeykens, haalden we het reeds aan: “Bier en wijn kunnen perfect naast elkaar staan. Goed leven is genieten van spijs en drank. En dan vooral van de juiste drank bij de juiste spijzen. Goed nadenken over wat je op tafel zet, kan een grote en positieve invloed hebben op ieders goed gevoel. La vie est la somme de tous vos choix– (Albert Camus)”. Dus waarom kiezen ‘Entre-Deux-Mondes’ als je voor beide kunt gaan.

Foto’s © Entre-Deux-Monts

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!