Yannick de Cocqueau
Estaminet
Verfijnd
Estaminet Pils werd in 2008 boven de doopvont gehouden. De brouwerij voegde daarmee een kwalitatief pilsbier, met een hedendaagse uitstraling, aan haar portfolio toe. Gezien tijden veranderen en een brouwer nooit op zijn lauweren mag zitten, daagde het brouwersteam van Brouwerij De Hoorn zichzelf uit om de bestaande Estaminet pils verder te verfijnen en naar een nog hoger niveau te tillen. De focus van de brouwers van De Hoorn is op speciaalbier gericht, vanuit deze visie en specialisme zijn ze aan de slag gegaan. Estaminet Refined Lager, is het resultaat.

Brouwerij De Hoorn werd in 2014 geopend en beschikt over een brouwinstallatie die de brouwers in staat stelt om vlotter te innoveren en te ‘spelen’. Hun vrijheid om te creëren leidde reeds tot de succesvolle lancering van Cornet en meerdere Arthur’s Legacy Limited Editions. Limited Edition N°19 ‘Arthur’s Legacy ‘Stonehill Lager’ dat in het voorjaar van 2020 werd gebrouwen ligt aan de basis van de verfijning van Estaminet. Daar de brouwers hun focus op speciaalbier is gericht was het evident om ook ‘pils’ als ‘speciaal bier’ te gaan benaderen.

Volgens de brouwerij ligt het geheim van deze Estaminet vooral in de geselecteerde natuurlijke ingrediënten: zuiver water uit eigen bronnen, 100 % hoogwaardig mout zonder toevoegingen van ruwe granen en vier nobele Europese hopsoorten (Hallertau Mittelfrüh, Saaz en Spalt Select als aroma-hoppen en Target als bitter-hop).

Tot slot wordt een onderscheidende gist – die specifiek door de brouwerij is geselecteerd – aan het brouwwort toegevoegd. De brouwers zijn eraan gewend dat het productieproces van hoge gistingsbieren tijd en zorg vergt. Tijd is dan ook één van de belangrijkste ‘ingrediënten’ van Estaminet Refined Lager. Na het brouwen geven de keldermeesters het bier namelijk de tijd voor een lange gisting en rijping.

Nieuwe look & uitbreiding van de distributie

Estaminet Refined Lager krijgt ook meteen een hedendaags look & feel en naast de fles wordt het bier nu ook in blik aangeboden. Reviews van consumenten vervolledigen het pure design van het blik en de fles. Een strakke zwarte krat maakt het geheel compleet.

Estaminet is aan de basis vanuit horeca gegroeid maar voor een Estaminet van ’t vat is het nu natuurlijk nog even wachten … Drankencentrales zullen het bier uiteraard in hun gamma hebben, maar nieuw is dat Estaminet Refined Lager vanaf nu ook in alle verkooppunten van de Colruyt Group in België zal worden verkocht.

Brouwmeester, Stijn Bundervoet, omschrijft Estaminet Refined lager:

Naast het gebruik van 100% volmout, zuiver water uit eigen bronnen selecteerden we een specifieke gist en 4 nobele Europese hopsoorten. Wij gunnen onze pils de tijd om traag te gisten en te rijpen, dit resulteert in een bier met zachte florale toetsen, een licht kruidig hopkarakter en een uniek fruitig gistingsaroma, zo onderscheidt Estaminet Estaminet Refined Lager zich van andere pilsbieren.”

Zelf namen we ook even de proef op de som …

  • Kleur: Goudblond en kraakhelder. Mooie, witte en fijnmazige schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Moutige ondertoon, fijn ‘nobel’ hoparoma met een licht kruidige toets. Niet overdreven uitgesproken en ‘clean’.
  • Smaak: Erg zachte aanzet. Moutig, ietwat zoet. Bloemig. Droogt mooi uit met een goed gedoseerde hopbitterheid in de afdronk. Drinkt erg makkelijk weg en heeft toch voldoende karakter om van te blijven genieten. Kunnen we gerust een avondje op uit gaan.