Bier Grand Cru
Nieuwe Oude Gueuze en Oude Kriek
Eylenbosch herleeft !
Na 21 maanden wachten lanceert brouwerij Eylenbosch de nieuwe Eylenbosch Oude Kriek en Oude Gueuze. Daarmee wordt het geduld van de oprichters, de crowdfunders en vele andere bierliefhebbers eindelijk beloond.

Brouwerij Eylenbosch werd in april 2019 na dertig jaar heropgestart door Erik De Keersmaeker, Klaas Vanderpoorten en Jeroen Lettens. Bio-ingenieur Klaas begon toen onmiddellijk lambiek te brouwen. Hij maakt alle lambiek eigenhandig in de traditionele installaties van Brouwerij De Troch in Wambeek.

Eylenbosch Oude Kriek

De Oude Kriek is gemaakt met verse Belgische krieken die de brouwerij in de zomer van 2019 op de veiling in Borgloon heeft gekocht. In november van 2019 zijn de krieken mét pit bij de jonge lambiek gevoegd – zo’n 350 tot 400 gram krieken per liter lambiek. Na zes maanden maceratie van de krieken was de eerste kriekenlambiek geboren. Die was meteen van superkwaliteit, en werd op 4 juni 2020 gebotteld. Vandaag, na alweer zeven maanden wachten, is de hergisting op fles voltooid en is de nieuwe Oude Kriek Eylenbosch dus klaar.

Omdat de krieken in onze traditionele brouwmethode heel belangrijk zijn, willen wij meehelpen om de Schaarbeekse Kriek in ere te herstellen”, zegt Erik De Keersmaeker. “In Kobbegem hebben we daarom in november 2019 al een honderdtal hoogstambomen aangeplant, zodat we in de toekomst nog authentieker en nog meer lokaal kunnen werken.”

Eylenbosch Oude Gueuze

Als Oude Kriek veel geduld vergt, dan duurt het nóg langer om Oude Gueuze te maken. Daar moet immers minstens een deel drie jaar oude lambiek in zitten. De eerste Eylenbosch Oude Gueuze (met 100% Eylenbosch lambiek) is dus pas voorzien voor augustus of september 2022.

Natuurlijk hadden we niet zoveel patience en daarom hebben we in de beste blendtraditie oude lambiek van brouwerij De Troch geleend om een eerste Eylenbosch Oude Gueuze te steken”, zegt Klaas Vanderpoorten. “Die ziet dus al iets sneller het levenslicht en daarom hebben we hem ook toepasselijk ‘Prematuurke’ genoemd – zoals ook op het etiket vermeld staat. Gelukkig hoeven we hem niet meer in de couveuse te steken, want ons Prematuurke is meteen een stevige Eylenbosch Oude Gueuze in de beste traditie.”

U mag onze proefnotities eerstdaags verwachten.