Yannick de Cocqueau
Feestglas
glas ...?
Het zal je misschien al zijn opgevallen dat 'feest' en 'glas' samen gebruiken stilletjes aan richting een contradictio in terminis aan het glijden is. Festivals, evenementen, volksfeesten, ... veel volk samen of op de 'openbare' ruimte en je kunt al geen glas meer gebruiken. Te gevaarlijk want van glas kun je scherven krijgen en daar komen brokken van. Het alternatief: wegwerpbekers met een berg afval voor gevolg en niet de meest aangename drinkervaring. Gelukkig wordt ook 'wegwerp' stilletjes aan een 'vies' woord.

De Gentse Feesten draaien momenteel op volle toeren en om de 175ste verjaardag van de ‘fieste’ te vieren hadden ze een primeur in petto … een totaalverbod op het serveren van drank in wegwerpbekers in de hele feestzone. Propere feesten met andere woorden. Enkel herbruikbare bekers zijn toegelaten en er werd zelfs een speciaal Gentse Feesten beker ontwikkeld. Nieuw zijn die bekers uiteraard niet maar het is wel de eerste keer dat een evenement van deze omvang zowel glazen als wegwerpbekers bant. Dat Gent hierin een trendzetter is en er anderen zullen volgen, vraagt niet al te veel verbeeldingkracht.

www.gentsefeesten.stad.gent

www.gentsefeesten.stad.gent

Als je dan als drankenproducent noodgedwongen moet terugvallen op herbruikbare bekers van ‘de organisatie’ die niet perse aangepast zijn aan jouw drank en de mogelijkheid niet bieden om aan ‘branding’ te doen, dan is dat een beetje triestig. Gelukkig zijn zowel de brouwers als de producenten van glazen vooruitziend geweest en begint de productie van kwalitatieve kunststofglazen echt voet aan wel te krijgen.

Uiteraard speelt onze traditie van ‘elk bier haar glas’ ook een grote rol in dit verhaal en zijn sommige glazen zo iconisch dat je je moeilijk kunt voorstellen om het bier in een ander ‘recipiënt’ te drinken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Duvel één van de eerste was om met een ‘unbreakable‘ kunststoffen glas op de markt te komen. Het bier en haar tulpvormig glas horen onlosmakelijk bij mekaar, punt. Ondertussen zijn anderen mee op die trein gesprongen waardoor je zelfs op evenementen waarop glas verboden is, kunt genieten van jouw bier in het juiste ‘glas’. Een wereld van verschil, vooral ook omdat de kwaliteit van die glazen niet ter plaatse is blijven trappelen zodat je met de laatste generatie van die glazen zo goed als niet moet inboeten aan drinkervaring. Het is ook die kaart die de Henegouwse glasproducent Tradyglass trekt door te investeren in de allerbeste en meest recente technologie die nu op de markt is.

M.a.w. welke argumenten heb je nu nog om jouw bier te drinken uit een wegwerpbeker? We nemen ons bier en het milieu serieus! Fier op ons Bier en dan mag dat in een deftig (kunststoffen) glas!

AlterGlass