Luc De Raedemaeker
Festivals: Muziek & Bier
Als er iets is wat Belgen goed kunnen dan is het bierbrouwen, feestvieren en feesten organiseren. Er is geen enkel land ter wereld dat zoveel grote festivals organiseert met zoveel bekende artiesten. Niet alleen qua hoeveelheid festivals is ons landje een ware topper, maar ook op het gebied van verscheidenheid. Of je muzieksmaak nu populaire popmuziek betreft, klassiek, jazz, dubstep, bass, hiphop of juist hardrock of metal, we hebben hier zeker een festival dat volledig past binnen jouw favoriete genre. Ons landje aan de Noordzee mag zich een waar festivalland noemen en daar zijn we bijzonder trots op!

Het beste festivalland ter wereld word je natuurlijk niet zomaar. Zoiets groeit, net als het gras, de heilige grond waarop het festival plaatsvindt. En er zijn verschillende redenen voor het succes. Een van de reden is ongetwijfeld de steun van de Belgische brouwerijen aan deze festivals. Deze steun is natuurlijk niet gespeend van enig eigenbelang. Een succesvol muziekevenement is natuurlijk een mooi platform en een ideale plek om bier aan de man, de vrouw en de X te brengen. Vele grote en kleine brouwerijen ondersteunen daarom maar al te graag de kleine en grote festivals die overal ter lande worden georganiseerd. Vooral in het Vlaamse landgedeelte heerst een echte festivalgekte, waarbij zelfs de kleinste dorpjes festivals in de zomer organiseren. De oer klassieker onder de Belgische festivals is ongetwijfeld Rock Werchter. Sinds mensenheugenis wordt de dorst van de bezoekers gelest met Jupiler. Sinds 2017 is ook de alcoholvrije variant volop verkrijgbaar. Wie niet gelooft dat alcoholvrij bier ook bier is, kan ingaan op een actie op het festivalterrein en op de camping. Aan een mobiele tapinstallatie kunnen bezoekers van Rock Werchter blind een gewone Jupiler en de alcoholvrije variant proeven. Festivals en voetbal zijn de speerpunten in de campagne rond 0,0% bier voor de Leuvens gigant. Ook op het Dour Festival vloeit de Jupiler rijkelijk.

Tomorrowland in het kleine dorp Boom uit de Rupelstreek staat bekend om de totaalbelevenis en het spektakel dat erbij komt kijken. De grootste dj-namen van het moment vullen de line-up. De stages worden omgetoverd tot sprookjestaferelen. De randanimatie brengt je nog meer in een onaardse sfeer. Bovendien kan je lekkernijen proeven vanuit alle hoeken van de wereld. De bierkeuze is net iets minder feeëriek: Jupiler, Hoegaarden, Ginette, Leffe, Victoria, Karmeliet en Kwak.

Alken-Maes de nummer twee en (naar eigen zeggen) dé innovatieve challenger op de Belgische biermarkt sponsort Pukkelpop (de brouwerij ligt slechts op 13 km van de festivalweide). De place to beer op het festivalterrein is de ‘Beer Shack’, een no nonsense beer pub/club tent met geweldige muziek waar het bier rijkelijk vloeit. In 2015 brouwde Alken-Maes zelfs de exclusieve ‘PKP Pint’ ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van Pukkelpop. Volgens het Nieuwsblad is Cara Pils op de Pukkelpop-camping het meest gespotte bier. “Goedkoop en ook lauw nog goed te drinken”, klinkt het (sic).

Jazzliefhebbers blijken houden blijkbaar van een steviger glas bier of zijn bezadigder. Op het Antwerpese Jazz Middelheim vloeit de Duvel dan ook rijkelijk.

Het Brussels Jazz Weekend is een gratis festival dat aan de talrijke jazzliefhebbers de kans biedt om de stad te doorkruisen op de klanken van Belgische en internationale jazz. De organisatoren hebben een duidelijk doel voor ogen “Brussel is een moeilijke stad en Jazz is een moeilijke muziekstijl. Beide zijn echter fantastisch. De ambitie is om beide toegankelijk te maken voor iedereen. Dat is waarlijk een en warme gedachte. Dat vinden ze ook bij Brouwerij Vander Ghinste een van de partners van het festival. Luisteren naar Philip Catherine op de Brusselse Grote Markt met een glas Omer in de hand is geen straf als u het ons vraagt. Ook vele kleine(re) brouwerijen ondersteunen de talrijke lokale festivals die in ons land plaatsvinden.  Een mooi voorbeeld is Brasserie Lefebvre en Esperanzah, dat bovendien plaatsvindt op de terreinen van de Abdij van Floreffe. Muziekfestivals en bier is een winnende combinatie.