Yannick de Cocqueau
Fusiegolf?
Na de wereldoorlogen zagen we het aantal brouwerijen in België gedecimeerd worden, wat brengt ons Corona? Gezien de virus de naam draagt van een merk van de kampioen in overnames en fusies is het misschien niet zo verwonderlijk dat e.e.a. op til staat. Een eerste stap op dit gebied werd gisteren officieel aangekondigd, en er is dus een nieuwe speler op de markt die in ‘samenwerking en groei’ gelooft als overlevingsstrategie. Al zouden ze bij Het Nest en Pirlot toch al langer op hun ei hebben zitten broeden en komt de hele covid-crisis alleen als een ‘deeltjesversneller’ en een bevestiging voor hen dat ze de juiste weg inslaan.

Feit is dat het nu in volle ‘lockdown’ wordt geofficialiseerd : De Kempische artisanale brouwers Brouwerij Het Nest en Brouwerij-Stokerij Pirlot gaan in de toekomst nauw met elkaar samenwerken.

Onder impuls van een gemeenschappelijke aandeelhouder gaan beide brouwerijen de activiteiten samenvoegen. Antoine de Cartier die al een tijdje medeaandeelhouder is van brouwerij-stokerij Pirlot is nu ook in het kapitaal gestapt van de Oud-Turnhoutse brouwers van Het Nest, gekend voor hun speelkaartbieren. De twee lokale ondernemers, Frans Versmissen en Frederic de Vel, die de brouwerij mee in de startblokken hebben gezet, hebben de partijen gekoppeld en treden nu uit. De Turnhoutse vrienden die als eerste de speelkaartbieren ontwikkeld en gecommercialiseerd hebben, blijven samen met meester-brouwer Gust Hermans aan boord. Ook Guy Pirlot, oprichter van Brouwerij-Stokerij Pirlot, blijft aan boord als brouwer-stoker.

Deze samenwerking levert voor beide brouwerijen heel wat synergiën op. Zo zal er geschoven kunnen worden met biervolumes. Pirlot leent zich beter voor kleine volumes terwijl Het Nest met zijn grotere brouwketels en vergistingtanks veel beter uitgerust is om grote batches te brouwen. Ook op vlak van whisky en gin gaan de brouwerijen samenwerken. Met de extra brouwcapaciteit van Het Nest kan ook de productie van whisky bij Pirlot gevoelig opgedreven worden. Momenteel brengt Pirlot, als enige, een geturfde Belgische single malt whisky op de markt onder de naam Kempisch Vuur. Daar komt nu in een nieuwe single malt bij die ten vroegste binnen 5 jaar op de markt komt. Om dit nieuw whisky project te financieren zal er een crowdfunding georganiseerd worden waarbij de deelnemers niet alleen een interessante jaarlijkse intrest maar ook een unieke fles whisky krijgen na afloop. In juni mag ook de eerste gin van Het Nest op de markt verwacht worden. Deze gin, bij Pirlot gestookt, rijpt momenteel op gebruikte Schuppenboer biervaten van Het Nest.

Op korte termijn zal er een groepsstructuur opgezet worden en zullen beide brouwerijen dus effectief fusioneren. Op langere termijn is het de bedoeling deze groep uit te breiden door middel van nieuwe overnames of fusies in binnen en/of buitenland. Is er een nieuwe grote Belgische brouwerijgroep in de maak …?

Beide brouwerijen delen in ieder geval de visie dat er een consolidatiegolf gaat komen binnen de wereld van de artisanale brouwerijen. Het zal consolideren of verdwijnen worden voor veel kleine brouwerijen, wordt er gevreesd. Zij gaan duidelijk voor de eerste optie. De huidige crisis zal het proces enkel versnellen. We wensen ze in ieder geval veel succes en hopen hier veel mooie producten van op de markt te zien komen. Laat de vlam maar in de pan komen en we gaan er in ieder geval van uit dat het Kempisch Vuur, Het Nest niet zal afbranden, integendeel.