Yannick de Cocqueau
Geturfde Whisky Nocturne
Dinsdag 29 augustus
De Gouden Carolus Single Malt van Stokerij De Molenberg heeft ondertussen wel zijn strepen verdiend in de whiskywereld. De stokers zijn nu klaar voor een volgende grote stap, een geturfde versie om vast in het gamma op te nemen. De eerste distillaten zijn alvast veel belovend.

P1040049

Op een goede 7 jaar stoken, experimenteren, bijschaven, … bouw je wel wat ervaring op. Bij Stokerij De Molenberg hebben ze het hele proces nu wel duidelijk goed in de vingers gekregen. Het feit dat de Gouden Carolus Single Malt al met verschillende prijzen is gaan lopen is daar het zuiverste bewijs van. Een erg mooie whisky die sinds de eerste versie telkens lichtjes werd verbeterd met de tot dan verworven kennis. Aan de hand van enkele ‘stokerij-edities’ en ‘verjaardagsedities’ werden vooral de mogelijkheden van hout en vat afgetast met enkele gelimiteerde parels tot gevolg. Nu is het tijd om ook eens te gaan experimenteren met datgene waarin Brouwerij Het Anker eigenlijk het meest ervaring heeft: het beslag (of basisbier).

Het experimenteren met ‘getrufde mout’ valt niet helemaal uit de lucht. Het natuurdomein Blaasveldbroek, gelegen in de achtertuin van de stokerij stond tot de 18e eeuw vooral bekend om z’n turfputten. De daaruit gehaalde turf diende vervolgens als brandstof om zich te verwarmen of om bijvoorbeeld mout te drogen en te eesten. Een historische feitje dat nu weer in de kijker komt te staan. Gezien de turfstekers ondertussen wel verdwenen zijn, is Het Anker op speurtocht gegaan in Schotland. Gerookte mout wordt daar nog veelvuldig gemaakt waardoor je er de nodige expertise kunt vinden om exact aan de wensen te voldoen.

Een evenwichtig beslag maken met enkele geselecteerde mouten is iets wat Het Anker constant doet en in uitblinkt. In deze fase kon het alvast niet mis lopen en dan zou het aan de stokers zijn om met het ‘basisbier’ aan de slag te gaan. De goede ‘cut points’ werden bepaald door veelvuldig te testen en vandaag liggen de eerste liters ‘spirit’ klaar om hun rijping in de eikenhouten vaten te beginnen.

P1040056

Tegelijk begint voor ons de lange wachttijd … Minstens drie jaar zal het duren alvorens het eindproduct er komt, maar het is heel goed mogelijk dat deze whisky zijn tijd neemt en ons nog langer op onze honger laat zitten. De rijping van een spirit op houten vaten is geen proces dat een wiskundige formule volgt. Het is bijgevolg onmogelijk om er een exact termijn op te plakken. Het zal klaar zijn wanneer het klaar is (af wordt beschouwd door de stokers). Dat het minimum drie jaar zal duren weten we zeker omdat het anders de naam whisky niet mag dragen, maar ons geduld wordt misschien (veel) langer op de proef gesteld.

Maar … we krijgen een voorproever en het goede nieuws is dat het niet enkel voor de ‘happy few’ zal zijn. Komende dinsdag 29 augustus organiseert de stokerij de Nocturne Geturfde Whisky. Die avond krijg je de unieke kans om al te proeven van de ‘spirit’ alvorens het de vaten in gaat en aan die lange rijping begint. Het staat uiteraard nog ver van het eindproduct, maar geeft je alvast een idee van het potentieel van de nieuwe telg. Wie

Single Malt Turf