GIGANTISME

Van too big to fail naar trager, kleiner en menselijker

De wereld zou een betere plek zijn mochten veel dingen kleiner zijn. Die gedachte loopt als een rode draad doorheen ‘Gigantisme’, de opvolger van de tien jaar oude economische bestseller ‘Econoshock’ van econoom Geert Noels. Gigantisme is een aandoening die ontstaat door een overmatige groei als gevolg van een hypofyse tumor in de hersenen. Dat is net hetgeen wat met onze economie gebeurt. In zijn boek stelt de auteur ook tien oplossingen voor die de economische spelregels bijstellen, de giganten temmen en de mens en het milieu weer een plaats geven in de wereldeconomie. De toekomst zal kleiner, trager en menselijker zijn. Ook de bierwereld ontsnapt gelukkig niet aan zijn waarnemingen.

Ook de bierwereld lijdt aan gigantisme volgens Geert Noels. Hij analyseert de opkomst en de groei van AB InBev en heeft zijn eigen mening over de resultaten:

“Tijdens mijn research ben ik op Jack-Op gestoten, een biermerk waar ik nog nooit van had gehoord. Het was een zurige pils die in Werchter werd gebrouwen en populair was bij studenten. Interbrew, de voorganger van AB InBev, heeft het merk in de jaren ’70 gekocht, maar sinds 2006 wordt het niet meer gebrouwen.” (*)

“In de loop der jaren zijn honderden lokale brouwerijen en bieren verdwenen. Dat heeft ook maatschappelijke gevolgen. Het geeft dorpen en hun inwoners een stukje identiteit. Als Jack-Op verdwijnt, verliest Werchter een stuk van zijn identiteit. Brouwerijen zijn meer dan een industriële activiteit, cafés zijn heel belangrijk voor het sociale weefsel.”

De toekomst ligt volgens de auteur bij de vele ‘craft’ breweries.

Dat is een nieuwe trend, die me mild optimistisch stemt. Maar kijk naar de opkomst van de IPA-bieren in de VS: de grote brouwerijen laten begaan tot het verbruik piekt, en dan kopen ze die kleine IPA-brouwerijen op.”

Natuurlijk is dit boek geen bierboek, maar het geeft een realistische kijk op de (bier)wereld.

(*) Het bier wordt ondertussen terug op kleine schaal gebrouwen en verdeeld door Brouwerij Boon onder het toeziend oog van AB InBev.

‘Gigantisme’, Geert Noels , Lannoo, €24,99

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend