GOUDEN CAROLUS INDULGENCE

Speeltuin van de brouwer

Exact 3 jaar geleden lanceerde Brouwerij het anker een nieuwe ’tak’ binnen het Gouden Carolus gamma. Elk jaar zou ter gelegenheid van het Belgian Beer Weekend een wat experimenteler bier uitkomen. Enkel in flessen van 75cl en in beperkte oplage. Iets leuks waarmee de brouwer zijn creativiteit en kunnen kon demonstreren. Spelen met ingrediënten en brouwwijze om de bierliefhebber iets verrassends en leuk te kunnen aanbieden.

De naam van deze serie gelimiteerde bieren geeft heel goed aan war het om draait. Het Engelse ‘indulgence’ kun je namelijk vertalen door ‘bron van genot’ en een vertaling uit het Frans zou iets opleveren in de trend van ‘mildheid’. Exclusieve bieren die je puur genot garanderen, telkens wat ‘excentriek’ zijn maar desondanks steeds in balans blijven.

De eerste smaakexpressie in de reeks combineerde mooi de twee belangrijkste takken van Het Anker, de brouwerij en de recenter opgerichte stokerij. De Gouden Carolus Indulgence 2015 – Whisky Infused was een vermenging van beide ambachten gezien. Een van de paradepaardjes van de brouwerij, de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer (Blauw) kreeg een klein infuus Gouden Carolus Single Malt waardoor het al rijke bier nog extra diepgang kreeg met subtiele toetsen van vanille, hout en chocolade. Letterlijk wat je onder een ‘machtig’ bier hoort te verstaan.

De versie uit 2016 ging dan weer iets meer de frivole toer op door beroep te doen op de bevriende Brouwerij Boon. Lambiek van 2 en 3 jaar oud werd toegevoegd aan de andere versie van de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer (de Rode dus). Dit volmondig, wat romig blondje kreeg hierdoor een licht speelse, fris zure toets en ging door het leven als Gouden Carolus Indulgence 2016 – Cuvée Sauvage.

Voor 2017 was het thema vrij snel gevonden … Mechelen vierde namelijk de 500 ste verjaardag van de botanicus Rembert Dodoens. Hij had een belangrijke bijdrage tot de classificatie van planten (kruiden) en hun geneeskrachtige werking. Dodoens was namelijk ook arts. Je kunt de man nog steeds ontmoeten in de Kruidtuin van Mechelen waar zijn standbeeld staat. Als hommage ging de smaakexpressie van de Indulgence deze keer de kruidige richting uit. Resultaat was de Gouden Carolus Indulgence 2017 – Botanik. De geneeskrachtige werking van de combinatie van vlierbloesem, engelwortel, kruidnagel en rozemarijn hebben we bij het drinken niet meteen kunnen achterhalen, maar gelukkig werden we er wel van.

Met de 20ste editie van de Belgian Beer Weekend staat dus weer een volgende versie te popelen om de markt te veroveren. Ook deze keer heeft Het Anker een verjaardag te vieren en dan nog wel een in eigen rangen. De Hopsinjoor wordt 10 jaar en dat mocht even in de verf gezet worden. De Gouden Carolus Indulgence 2018 – Hopscure is een donkere versie van de Hopsinjoor die de delicate hoppigheid van de 5 hopsoorten die erin worden gebruikt, gaat combineren met de volle aroma’s van geroosterd mout.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend