GOUDEN COMBO

Het is ondertussen al 5 jaar geleden dat de monniken van Chimay het initiatief namen om onze zomers extra op te vrolijken. Hun Dorée werd wat breder beschikbaar, maar toen wel nog enkel bij een beperkt aantal horecazaken. Ondertussen heeft dit best lovenswaardig bier echter haar weg gevonden naar de grootdistributie en moet je dus niet veel moeite meer doen om deze schitterende dorstlesser binnen te halen.

De Dorée (ofte Chimay Goud) kan worden gezien als het ’tafelbier’ van de Abdij van Notre-Dame de Scourmont. Het betreft dus net als de Extra van Westmalle, de blonde Westvleteren, de Petit Orval, … een laagalcoholisch bier gemaakt dat (dagelijkse) binnen de abdijmuren kan worden gedronken zonder dat dit het monastieke leven teveel verstoort. Vooral ook een zomers bier voor op een zonovergoten terras al dan niet bij een gerechtje. De Dorée mag dan wel een lichte dorstlesser zijn, het ontbreekt niet aan smaak en body voor zo weinig alcohol. Chimay zelf prijst het bier vooral om de verfrissende hop- en kruidaroma’s, maar de moutzoetigheid van het bier mag ook zeker niet vergeten worden. Dat geeft extra body en zorgt voor het evenwicht. De hopbitterheid is naar mijn bescheiden mening ook zeker niet overdreven aanwezig. Het gaat vooral de zachte, fris kruidige toer op.

Citrus, karamel, enkele ‘broodtoetsen’, wat boter, … is zo een beetje de aromatische mix van de Dorée. We zouden bijna de vergelijking durven maken met een ‘Crêpe Suzette’ maar dan in vloeibare vorm. Kortom, een aparte smaak die niet iedereen evenveel genegen zal zijn, maar het staat wel vast dat het voor een biertje van 4,8% Alc. Vol. erg smaakvol is en ook wat perspectieven biedt qua foodpairing.

Wie het niet te ver wil zoeken kan gewoon voor de bijpassende kaas van Chimay gaan. Le Poteaupré is een erg smeuïge kaas in Trappistenstijl met een zacht, volle en romige smaak die mooi aansluit bij de frisse Dorée. Wie liever voor een iets frivoler huwelijk gaat, heeft echter alternatieven zat. De Dorée doet het bijvoorbeeld uitstekend bij een rauwmelkse geitenkaas. Le Larry (Ganda) is waarschijnlijk degene die het makkelijkst te vinden is (o.a. bij Carrefour of Bioplanet), maar bijna elke streek beschikt wel over een geitenboerderij die een eigen variant heeft. Het zou dus niet te moeilijk moeten zijn om volop de kaart van de korte keten te trekken. Uiteraard kun je steeds terugvallen op de internationaal beschikbare Chavroux, maar dat is toch bijlange hetzelfde niet en een beetje chauvinisme is hier zeker op zijn plaats (zeker als je daardoor doorgaans met betere kaas eindigt).

Alle versies verse geitenkaas zouden alvast als gezamenlijk kenmerk moeten hebben dat ze romig en vrij zacht van smaak zijn. Over het algemeen is dit dan ook een vrij goede instapkaas voor mensen die niet zo tuk zijn op de eerder uitgesproken smaak van geitenzuivel. Laat je dus zeker niet afschrikken! Al kun je verse geitenkaas nu het hele jaar door vinden, blijft de beste periode tijdens de lente en de zomer. Rond april zijn er weer veel jonge geitjes geboren en daarmee is de melkproductie weer vol op gang gekomen. Van die verse melk worden de meest verse geitenkaasjes gemaakt die dan ongeveer tot september op de geitenboerderij verkrijgbaar zijn. Je wacht er dus best niet al te lang meer mee.

Verse geitenkaas wordt vaak gecombineerd met een zoete toets (stroop, honing en/of gedroogd fruit zoals vijgen). Het is dan ook niet voor niets dat de fruitige wat zoetige Chimay Dorée het er zo goed bij kan vinden. Het zachte bier past bovendien perfect bij de romige textuur van de kaas terwijl het kruidig toetsje het geheel wat opfrist. Dat het om een licht biertje gaat is ook mooi meegenomen gezien de kaas op zijn best is tijdens de warmste en zonnigste dagen van het jaar (in principe toch). Als je dus dat zonnig terrasje uitkiest, verzeker jezelf ervan dat ze minstens een salade met verse geitenkaas (met wat gedroogd fruit en een streepje stroop) en de Chimay Dorée op de kaart hebben. Beslis je dan de tijd wat uit het oog te verliezen, heb je op zijn minst al het nodige voor wanneer dat hongertje opkomt! Geen etablissement met een dergelijk aanbod in de buurt? Probeer het dan gewoon thuis eens uit. Nu je de Dorée gewoon in de winkelkar kan gooien, staat er niets meer in de weg …

En wie de zoete kant wil opgaan moet het dan misschien toch eens proberen met die Crêpe Suzette (in vaste vorm en al dan niet met wat verse geitenkaas er bij). De Chimay Dorée zit er qua smaakstijl echt niet zo heel ver van, maar brengt wel de nodige verfrissing.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!