Giuden Gilleske

Carnaval

Het feest is al goed bezig in Aalst, maar morgen volgt dus de topdag. Ze hebben dan ook drie jaar moeten wachten om weer volop Vette Dinsdag te kunnen vieren. Om zelf ook in de sfeer te komen, openen we een Gouden Gilleske en bereiden daar een gepast hapje bij.

Het bier Gouden Gilleske is speciaal gebrouwen voor de Aalsterse Gilles, die al 50 jaar een belangrijke rol spelen tijdens het carnaval in Aalst. Op kleurrijke wijze brengen ze hun folklore tijdens het carnaval tot leven, tot groot plezier van de talrijke feestvierders. Het bier wordt gebrouwen door brouwerij De Glazen Toren (Erpe-Mere). Dit bier van 6,5 vol% met een licht oranje kleur is zacht bitter. Door een royale toevoeging van gedroogde Curaçao schillen en in combinatie met de Bavarian Mandarine hop, heeft dit bier een subtiele toets van mandarijntjes.

Het bier is verkrijgbaar bij de Aalsterse Gilles (www.aalstersegilles.be) en wordt gecombineerd met Kalfsreepjes met rozemarijn, geraspte sinaasappelschil en polenta.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 400 gram mager kalfsvlees (bovenbil), in dunne  reepjes
  • 2 theelepels verse rozemarijn naaldjes, fijngehakt
  • 2 tot 3 theelepels geraspte sinaasappelschil
  • 200 gram maïsgriesmeel
  • 20 cl gevogelte- of kalfsfond
  • 5 eetlepels preiringetjes, kort gestoomd
  • 2 eetlepels geroosterde rode paprika, kleine blokjes
  • 3 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Het maïsgriesmeel volgens de gebruiksaanwijzing gaar koken en spreiden over een plank of  langwerpige schaal. Laten afkoelen en rondjes of vierkantjes met een vormpje eruit steken. De dunne reepjes kalfsvlees met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De olie in een braadpan of wok verhitten en de reepjes lichtbruin roerbakken. Rozemarijn en geraspte sinaasappelschil erdoor roeren en al roerend de fond toevoegen. Nog zeer kort goed verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. De reepjes met wat saus over de polenta verdelen en met preiringetjes en blokjes rode paprika garneren.

Een goed gekoeld glas Gouden Gilleske erbij serveren. Dit fruitige bier met een subtiele toets van mandarijntjes past goed bij de smaak het zachte vlees in combinatie met de licht zoete toets van de rozemarijn en de frisse smaak van de sinaasappelschil.

Smakkelijk!

Han Hidalgo (Biercuisine)

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!