GROTE ROCHEFORT

The comeback

De trappisten van Rochefort zijn de laatste tijden wel vaker in het nieuws gekomen. Het ging dan meestal niet over bier maar over water. Laat ons dus even terugkeren naar waar het echt om draait, het bier. Nee, geen uitbreiding van het gamma op komst maar wel een leuke diversificatie met het heropduiken van de 75 cl fles!

De fles van 75 cl, het formaat bij uitstek in de eerste helft van de 20e eeuw, werd geleidelijk vervangen door de 33 cl fles vanaf de jaren vijftig. Makkelijker voor de individuele consument die gewoon een Rochefort wou drinken op café. Maar waarom zou het één persé het andere uitsluiten … De champagnefles verscheen in 2005 opnieuw, vergezeld van een grote zus – de 1,5 liter fles, de magnum – alleen voor de eindejaarsperiode en in zeer beperkte hoeveelheden. Jammer genoeg besliste de brouwerij om de productie in 2014 op te schorten. Daar komt nu gelukkig weer verandering in. Intussen werd de brouwerij namelijk uitgerust met een automatische bottellijn die de mogelijkheden vergroot en het vooral een stuk makkelijker maakt om met verschillende formaten te werken. Dit jaar kon de productie van de Rochefort 8 op grote flessen worden hervat en zal het hele jaar door worden aangeboden. Rochefort 8 is bekend bij bierliefhebbers en heeft een bruine kleur, een moutige karamel basis, een sterke smaak, een rijke fruitigheid en een kruidige droogheid om de afdronk in balans te brengen. Het alcoholgehalte bedraagt 9,2% alc/vol.

Het bier in de grote flessen is uiteraard gemaakt op basis van hetzelfde recept als het bier in de 33 cl fles. De grotere verpakking heeft echter een aangename verrassing in petto. De nagisting op dit formaat geeft een wat complexer aroma en extra fruitigheid. Een heropstart dat dus enkel kan lijden tot vreugde bij de consument. Het bier blijft natuurlijk binnen de muren van de abdij gebrouwen worden en de productie in 75 cl is dan ook beperkt. Mis ze niet!

Kleine degustatietip … neem er een sneetje geroosterd vijgenbrood bij belegd met een zachte blauwschimmel. Fourme d’Ambert, Bleu d’Auvergne, of om het met lekkers van bij ons te doen een stuk Bleu des Moines of Grevenbroecker! Genieten.

Foto onder : Grevenbroecker © Lekker van bij ons

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend