Yannick de Cocqueau
Waar rook is,
is een Gulden Draak.
Bij brouwerij Van Steenberge blijft de Drakenfamilie uitbreiden. Met de lancering van een gerookte versie van hun top degustatiebier Gulden Draak telt het gamma nu maar liefst vijf verschillende varianten. Naast de 'Classic', de '9000 Quadruple', de 'Imperial Stout' en de houtgelagerde 'Brewmaster Edition' is er vanaf nu dus ook een Gulden Draak Smoked beschikbaar.

Voor het volledige verhaal achter de Gulden Draak verwijzen we jullie graag naar Bier Grand Cru Magazine #16 waar we de brouwerij bezochten en in gesprek gingen met Jef Verzele. Blijf je liever ‘online’ dan kun je uiteraard ook een en ander op deze blog terugvinden met onder andere een ferme portie ‘Gentse Leute‘.

Licht rokerige bieren zijn de laatste tijd blijkbaar in trek bij de Belgische brouwers en laat ons dus hopen dat ze al evenveel in de smaak vallen bij de consument. Het is niet iedereen gegeven natuurlijk, maar als het goed gemaakt is, ben ik persoonlijk wel fan van de stijl.

Gulden Draak Smoked

  • Brouwerij: Brouwerij Van Steenberge (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 10,5%
  • Kleur: Zacht bruin met een intense ruby rode gloed. Fijne schuimkraag en erg stabiel voor een bier van dit alcoholgehalte.
  • Geur/aroma’s: Karamel, kandijsuiker, donker fruit, gist en een alcohol opstoot. Een heel brede en mooie zoete basis om de zacht rokerige aroma’s te dragen.
  • Smaak: Zoete aanzet, karamel, mout, rozijntjes, kandijsuiker, gist en alcoholwarmend. Een wat gerookte; vlezige toets in de afdronk. Bacon. Stevig maar desondanks best vlot doordrinkbaar.
  • Pairing: Een bordje Gandaham met wat gedroogde vijgen zou echt niet misstaan. Een smeuïge, niet te rijpe geitenkaasje zou ook een mooie begeleider zijn … en begeleiding is echt wel aangewezen, want dit is echt geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Een stevig beestje. Kan natuurlijk ook gewoon ‘op zich’ het nodige sensorieel plezier opleveren, maar misschien dan best als ‘slaapmuts’. En voor de zoete bekken raden we echt wel aan om de slaapmuts te vervolledigen met een stukje romige melkchocolade, sweet dreams gegarandeerd.

Kleine tip: serveer deze Gulden Draak zeker niet te koud wan dan verliest hij veel van zijn complexiteit en evenwicht!