Yannick de Cocqueau
Hal 16
Nieuwe hopspot in Gent
Midden op de vroegere ACEC-site aan Dok Noord, vind je nu HAL 16. Een beschermd industrieel gebouw werd omgevormd tot een 'ambachtshal' die meer dan een bezoekje waard is. Een mooie locatie waar heel wat vakmanschap onder één dak zit.

Op de ACEC-site was er al een industriële activiteit sinds het ontstaan van Belgie. Vorige eeuw was de voornaamste speler daar de ‘Ateliers de Constructions Électriques de Charleroi’ (ACEC), vroeger de belangrijkste Belgische producent van elektromotoren en huishoudtoestellen. In 2005 stopte dit bedrijf definitief alle activiteit en stond de deur open voor een herbestemming van de site. We zijn nu meer dan 10 jaar verder, maar het wachten wordt meer dan beloont.

Wat vroeger de ‘transformatorhal’ was is nu HAL 16 en eigenlijk draait het nog steeds hoofdzakelijk om ‘transformatie’, maar dan wel van ingrediënten in heerlijke gerechten en drankjes! Het project is namelijk een samenwerking van verschillende ambachtslieden die samen het geheel komen versterken … kortom een ‘ambachtshal’.

Hal 16

Centraal staat de gloednieuwe brouwerij van de Dok Brewing Company met bijhorende toog zodat je de plaatselijk gebrouwen bieren rechtstreeks uit de tanks kunt proeven. Zowel de ‘Ministry of Belgian Beer‘ (Pils 13) als Hedonis Ambachtsbier zullen hier alvast een vaste stek hebben en er zich concentreren op het meer experimentele en werk en de zotte ideeën. Op termijn zullen daar zeker nog ‘derden’ hun ‘ei’ komen leggen. De brouwinstallatie werd in Zuid-Afrika gebouwd, maar volledig in België ontwikkeld en met in gedachte dat ze eigenlijk ALLES moest aankunnen. Een speeltuin voor creatievelingen dus.

Dok Brewing Company: Dimtri Messiaen, Daniella Provost, Janos De Baets

Dok Brewing Company: Dimtri Messiaen, Daniella Provost, Janos De Baets

Aan de toog hoef je je al vanaf dag 1 niet meteen te beperken tot de bieren van de twee vaste waarden. Met 30 tapkranen ter beschikking en mensen die wat van bier afweten om die toe te wijzen, zit het wel snor. Een goede mix van klassiek/toegankelijk en experimenteel, een beetje alle stijlen en een goede verhouding binnen- en buitenlands. Bij lekker bier hoort uiteraard een lekker hapje. Daar zorgen de andere ambachtslieden voor.

HAL 16 wordt niet enkel een brouwerij van bier maar een ware brouwerij van leven. Een plaats waar je kunt genieten van heerlijke Italiaanse keuken (OFFICINA RAFFAELLI), een sappig stukje vlees of vis op de grill kan eten (RØK) of een TØAST met niet allerdaagse vulling. Laat je verrassen en spoel regelmatig de mond met wat gerstenat. Als afsluiter kan je jezelf dan nog trakteren op een vers gedraaid ijsje, een gebak of huis bereide chocolade (PATISSERIE BOSTOEN) en tevreden huiswaarts keren met een vers biobrood (BRUUD) voor morgen vroeg.

Een plaats waar dus lang kunt vertoeven zonder uitgekeken te geraken. En met de ruimte die ze buiten hebben wordt het met de zonnige dagen die afkomen zeker top. De grote opening is voor dit weekend en vanaf dan zal HAL 16 elke dag open zijn vanaf 10u. Ga dus zeker zelf een kijkje nemen en een en ander proeven. Het principe is eenvoudig ‘alles kan, niets moet’ (behalve het lekker en gezellig houden).

P1040505

Tøast mergbeen en coeur de boeuf ...

Tøast mergbeen en coeur de boeuf …

Officina Raffaelli

Officina Raffaelli

Røk: Arthur Messiaen achter de grill

Røk: Arthur Messiaen achter de grill

P1040500