HALLOWEEN

Tijd voor een Pumpkin Ale!

Pumpkin Ales zijn vooral in de Verenigde staten populair. Andere Angelsaksische landen als Canada, de UK en Ierland hebben ook wel wat brouwerijen die er werk van maken, maar daarbuiten is de stijl nog vrij onbekend / onbemind. Nu de Halloween gekte ook bij ons steeds meer aan belang wint, zou daar natuurlijk wel eens verandering in kunnen komen. Hoewel … veel geschikter als bierstijl heb je niet om Halloween te vieren, maar de meest ’toegankelijke’ bierstijl is het nu ook weer niet.

Halloween dook voor het eerste op halfweg de 18e eeuw en is geënt op het Keltische Nieuwjaarsfeest, Samhain. Met dit feest vierden de Kelten de overgang van de zomerperiode in de winter. De natuur ging inslapen om zich voor te bereiden op een nieuwe start. Samhain werd zo rond 31 oktober gevierd, maar gezien er toen met een maankalender werd gewerkt, kon dit wel wat variëren ten opzicht van onze huidige tijdrekening. Ook werd verondersteld dat de grens tussen de wereld van de doden en de levenden in die periode van het jaar het dunst was. Geen wonder dat wij in die periode onze doden en heiligen herdenken … het christendom heeft echt niet veel ‘uitgevonden’, het feesten is er alleen maar saaier op geworden (de naam Halloween komt trouwens van All Hallow Eve ofte de avond voor Alleheiligen). Toegegeven, Halloween is meer en meer puur commerciële rommel aan het worden, maar het blijft desondanks toch een stuk leuker dan een onderonsje op het kerkhof.

Ook de pompen is al bijna zo oud als de wereld, groeit ’toevallig’ in die periode en is naast lekker ook super leuk en handig als decoratiemateriaal. Vandaag kan niemand zich Halloween nog voorstellen zonder pompoen en al dat vlees, bekomen bij het uithollen van de ‘vruchtgroente’, weggooien zou zonde zijn. Soep is een oplossing, maar om te feesten is een biertje ook wel op zijn plaats. Bovendien bevat pompoen best wel wat zetmeel en vergistbare suikers …

Pumpkin Ales bevatten dus pompoen pulp die doorgaans mee zal koken en gisten, maar de geur en smaak zullen in de meeste voorbeelden worden gedomineerd door de kruiden die er aan worden toegevoegd (vooral in de VS waar ze zich laten inspireren door een populair dessert, de pumpkin pie). Wie geen kaneel lust blijft er waarschijnlijk best ver uit de buurt, maar ook gember, kardemom, vanille en kruidnagel komen vaak voor. De vergelijking met de pumpkin pie wordt soms verder doorgetrokken door behoorlijk wat restsuikers over te houden … kortom een bierstijl waar ‘balans’ zeker niet altijd van belang blijkt en waarvoor je best toch enige voorliefde hebt. Gelukkig zijn er ook wel een paar meer dan voortreffelijke voorbeelden. Probeer eens de Samuel Adams 20 Pounds of Pumpkin of de Pumpkin Ale van Rahr & Sons die met medailles gingen lopen op de Brussels Beer Challenge (toevallig ook jaarlijks in de Halloween periode) of de Kastel Pompoen, één van de weinige Belgische voorbeelden.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!