HEET, HETER, HEETST!

Wat het werkelijk wordt zien we morgen wel, maar het KMI voorspelt alvast de warmste dag ooit. Of de records gebroken worden, is eigenlijk enkel van belang voor de statistieken, zeker is dat het morgen zweten en puffen wordt. Waarschijnlijk iets ’te’ warm om nog aangenaam te zijn en dan gaan we dus hopeloos op zoek naar verfrissing. Twee zaken die we dan vaak niet ‘in de kou’ laten staan zijn een fris biertje en een ‘crèmeke’. Wie zijn voorraad niet heeft ingeslagen is er de dag zelf soms zelfs aan voor de moeite … voorraadbreuk bij die lokale supermarkt ! Het terrasje van een café of een ijssalon bieden gelukkig meestal wel nog soelaas. Zo’n bezoek kan soms ook nieuwe perspectieven openen of wat dacht je van een ijssalon dat ‘bierijs’ aanbiedt …? Dat ga je in die (buurt)winkel sowieso lang mogen zoeken!

Een evidentie is het niet om beide producten te combineren. Bij een stevige licht zoete stout met serieus wat chocolade en/of koffietoetsen kun je je misschien nog vrij vlot een romig bolletje ijs voorstellen, maar bij een blondje met een deftige bitterheid is dat toch wel een beetje anders. Het is nochtans die uitdaging die Cremerie Joy uit Halle aanging op verzoek van een van haar klanten. Een ijs maken op basis van … Duvel !

Het heeft wel wat testen gevraagd, maar ze zijn er uiteindelijk wonder wel in geslaagd. In plaats van voor roomijs te gaan, hebben ze geopteerd voor een sorbet. Zo werd een ‘clash’ tussen de melk en room met de bittere toetsen van de Duvel vermeden. Een ‘smeuïge’ sorbet waarin de biersmaak des te meer overeind blijft. Er zitten dan ook 4 flesjes Duvel in zo’n bak schepijs en het smaakt stevig door. Je moet er dan ook niet mee overdrijven, maar dat doe je tenslotte met een Duvel ook niet … toch? Ideaal is om dus een horentje te nemen met zo’n bolleke Duvel-ijs en dat dan aan te vullen met een ander fruitsorbet (peer is bijvoorbeeld zeker een aanrader, want daar vind je ook noties van in de Duvel.

Zat ga je van het ijs ook niet worden. Veel alcohol zit daar niet meer in. Misschien nog goed ook want bij deze temperaturen is de ‘cadans’ aan dewelke je dat bolleke oplikt toch een heel stuk hoger dan diegene die je (hopelijk) hanteert om die Duvel leeg te drinken. Niets houd je natuurlijk tegen om nadien nog op ’t gemak van een fris Duveltje te genieten natuurlijk.

Mocht het Duvel-ijs net niet in de aanbieding zijn (Joy heeft namelijk 75 smaken in het gamma en die ‘roteren’ voortdurend) of als je niet zo vlotjes in Halle geraakt (of er niets te zoeken hebt), kan je uiteraard op zoek gaan naar een ander ijssalon dichter bij huis dat wat met bier heeft geëxperimenteerd of kan je ook gewoon zelf aan de slag gaan. Een leuk receptje dat zeker het proberen waard is wordt aangereikt door Streekproduct.be. Vlaams Roodbruin is een erkend streekproduct en wordt hiermee mooi in de verf gezet. Het betreft hier ook geen sorbet maar wel degelijk roomijs. We raden dan ook te sterkste aan om te kiezen voor de wat ‘zoetere’ versies van het bier, de ‘classics’ … hoe mooi een ‘Grand Cru’ of een bepaalde ‘Vintage’ in het glas kan zijn, de kans dat die voor het ijs te zuur is met een wrang resultaat tot gevolg, is te groot. Neem dus een Rodenbach Classic, een VanderGhinste Roodbruin, of een Duchesse de Bourgogne (een Bourgogne des Flandres zou ook zeker passen, maar zit niet officieel bij de erkende Roodbruin bieren).

Het volledige recept vind je hier en ik zou er meteen aan beginnen, zo kun je er op ‘de heetste dag ooit’ zeker vol genoegen van sabbelen. De chocoladesaus hoeft niet perse, maar kan als ‘kers op de taart’ wel tellen!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend