HELSINKI

Cool place to be(er)

Blijkbaar is de tijd gekomen dat we niet meer in de winter gaan moeten reizen op zoek naar wat warmte en zon in het zuiden, maar eerder in deze periode om de hitte en een loden zon te ontvluchten … Naar het ‘Noorden’ trekken is dan een goed idee en voor een (last minute) city trip is Helsinki zeker een aanrader en noordelijk genoeg.

Een snikhete zomerdag zal hier de 30°C maar moeilijk halen, daar zorgt de zee wel voor. Helsinki zit als het ware bijna ‘in zee’ wat een gigantische waaier aan leuke fiets- en wandelmogelijkheden biedt langs de kust met hier en daar een stop om de voeten (of meer) in het water te steken. Je zit midden in de natuur terwijl je amper het centrum de rug hebt toegekeerd en als je sommige van de verschillende kleine eilandjes bezoekt ben je letterlijk van de ietwat drukkere stadskern afgesneden.

Maar het zijn niet enkel natuurliefhebbers en ‘kustgangers’ die er hun gading zullen vinden. De oude stad is best charmant en biedt een erg ruime variatie aan Art Nouveau (Jugendstil) architectuur. Flaneren, gevels spotten, een terrasje doen, … een uitnodigend kader om gewoon even de tijd te nemen.

Voldoende stops inlassen voor een hapje en/of een drankje is uiteraard een must want ook culinair valt wel wat te beleven. Die Finnen weten best ook wat lekker is en drinken niet enkel wodka. Er is een best leuke bierscene en om die ten volle te ontdekken moet je ook wel tot hier komen. Die Finse brouwers komen namelijk vrij weinig buiten (de landsgrenzen). Jaarlijks is er rond deze periode het ‘Great Beers – Small Breweries‘ festival in het centrum. Een schitterend overzicht van wat Finland zoal te bieden heeft op het vlak van gerstenat (van brouwers die traditionele Sathi maken tot diegene die eerder aansluiting zoeken bij de momenteel populaire internationale bierstijlen).

Een absolute ‘must do’ voor elke bierliefhebber is zeker Bryggeri Helsinki, een brouwerij / brewpub / bierrestaurant in het hartje van de stad. Uiteraard staan de eigen gebrouwen bieren centraal maar deze worden dan mooi aangevuld met een paar andere (internationale) referenties om de klant zoveel mogelijk keuze te laten en ook voor een optimale food pairing te kunnen zorgen. Bij ons dessert haalden ze bijvoorbeeld een St.Bernardus Abt 12 uit de kast. De sommelier vond die gewoon ‘geboren’ om te passen bij de huisgemaakte ‘blauwebessentaart’, dus waarom zou je dan toch perse proberen er een ‘eigen’ (of Fins) bier bij te zetten. Een openheid van geest en een zorg voor kwaliteit die een garantie vormen voor een heerlijk moment. En die momenten kunnen hier best lang duren daar de zon in deze periode amper een paar uren onder de horizon verdwijnt!

www.bryggeri.fi

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!