Yannick de Cocqueau
Het Anker valt in de prijzen!
Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused wint consumententrofee Zythos BierFestival 2017
Gezien De Dochter van de Korenaar deze keer niet aanwezig was op het Zythos BierFestival, stond één zaak vast: zij zouden die trofee niet nogmaals binnen halen. De winnaar 2017 is evenwel niet helemaal een onbekende geworden. Brouwerij Het Anker wist reeds in 2008 de harten van de bezoekers te veroveren met de Gouden Carolus Hopsinjoor. Deze keer tapt de Gouden Carolus van een ander vaatje om zijn gram te halen.

In 2015 ging brouwerij Het Anker de experimentele toer op met haar Gouden Carolus. Met de Indulgence werd een serie gelimiteerde bieren gelanceerd die jaarlijks verschillen van inhoud. Indulgence zou je vrij kunnen vertalen door ‘wat je toelaat te krijgen wat je wenst’. Precies het doel van die serie bieren: bierliefhebbers verwennen en laten genieten van een mooi product. Ze doen het ook want de eerste editie bleek meteen een schot in de roos.

Naast de brouwerij beschikt de familie ook over een stokerij op de Molenberg in Blaasveld. Daar werd nog niet zo heel lang geleden een installatie geplaatst om whisky te kunnen maken vanuit een bier dat in de brouwerij wordt geproduceerd. Het resultaat is een Single Malt dat al meermaals zelf in de prijzen viel. Dat er ooit meer zou gedaan worden met de band tussen beide sites en producten stond in de sterren geschreven. De idee voor de ‘Indulgence Whisky Infused’ was geboren.

De op zich al rijke en complexe Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw werd nog eens aangevuld met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky. Dit resulteert in een unieke smaakbom, een krachtig en volmondig bier met subtiele toetsen van vanille, eikenhout en chocolade. Al snel had de hele voorraad haar weg gevonden naar de kelders van bierliefhebbers uit alle contreien en werd het wachten op een nieuwe uitgave van de Indulgence. Maar het ging dus iets anders worden … de editie 2016 werd een ‘Cuvée Sauvage’ waarin oude Lambiek werd verwerkt. Ook een pareltje maar toch in een heel andere stijl en zo bleef de vraag naar de eerste versie bestaan.

bierpage_headers_V2_0

Het Anker besliste dan ook enige ‘indulgence’ te tonen en de editie 2015 om te toveren tot een blijver in het gamma van de Gouden Carolus. Zo werd de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused officieel voorgesteld op het Zythos BierFestival 2017. Dat de bierliefhebber er ook echt op zat te wachten, is nu duidelijk geworden. Uit meer dan 500 aanwezige bieren konden de ongeveer 10.000 bezoeker hun ‘coup de cœur’ kiezen en jawel, die Gouden Carolus werd het.

Zythos vzw zal op maandag 12 juni de trofee plechtig overhandigen aan Charles Leclef, eigenaar van de brouwerij en stokerij die achter de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused zitten. Vanaf dan zal de steen in de brouwerij vertoeven naast het broertje van 2008. De steenhouwer zal deze keer evenwel meer werk hebben gehad met het graveren van de naam van het bier dan toen …

Volgende bieren vervolledigen de top 10 van de bezoekers:

  1. Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused – Brouwerij Het Anker
  2. Ambras – Bierfirma Ambras
  3. Blackxplosion Limited Edition – Brouwerij Amai
  4. Plato’s Cave DIPA Ultimed Edition Barrel Aged Cognac – Brasserie du Brabant
  5. Hip Hop Alicious IPA – Brouwerij De Keukenbrouwers
  6. Deus – Brouwerij Bosteels
  7. Dead Man’s Hand Whisky Barrel Aged – Brouwerij Het Nest
  8. Barbera – Brouwerij Hof ten Dormaal
  9. Cuvée Prestige – Brouwerij Omer Vander Ghinste
  10. Tipel V – Bierfirma Tripel V

DSC02961