HET BELGISCH BIERBOEK

Hoe schrijf je objectief over een boek van je eigen hand waar je hele ziel in ligt? Ik staak meteen mijn vruchteloze pogingen en gun u graag een blik achter de schermen met een korte ‘making off’ en een dikke pluim voor coauteur, biersommelier Luc De Raedemaeker. Hoe begin je aan een titanenwerk wanneer je ongeveer een half jaar tijd krijgt van de uitgever? Hoe breng je de oeverloze Belgische biercultuur in beeld…?

Door te grasduinen door stapels verhalen en bergen beelden, te filteren en gericht bijkomende interviews en reportages te regelen. Toegegeven, we zijn niet begonnen ‘starting from scratch’. Luc kan prat gaan op jaren ervaring als docent in de zythologie, hij is de drijvende kracht achter de internationale bierwedstrijd Brussels Beer Challenge, reist de grote bierwereld rond en bouwt zo een indrukwekkend netwerk uit. Zelf ben ik voortdurend op het terrein, in piepkleine, middelgrote en mega brouwerijen voor de verhalen die u leest en de beelden die u bekijkt op Beertourism. Luc kent de brouwtechniek en beheerst de kunst van het bierproeven terwijl ik me in de plaats stel van het grote publiek. Wat zou ‘jan met de pet’ – ook ver buiten de Belgische landsgrenzen – boeien in deze of gene brouwerij? Waarom is ze een bezoek waard?

Geen encyclopedie

 “Staan alle Belgische bieren erin?,” is een vraag die we geregeld te horen krijgen. Neen en dat was ook nooit de bedoeling. Want dan zou het boek meteen achterhaald zijn omdat er dagelijks bieren verschijnen en verdwijnen. Je vindt wel ruim honderd bieren beschreven volgens bierstijlen. Omdat wij Belgen niet alle waarheid in pacht hebben, laten we buitenlandse bierexperten aan het woord over Belgisch bier. We maken een blitsreis door de biergeschiedenis vanaf de middeleeuwen tot nu. En de Belgische biercultuur is niet compleet zonder aandacht voor onze typische cafés, oude bierreclame, etiketten, bierviltjes en, last but not least, bierglazen. We vinden het nu eenmaal doodzonde om ons bier uit het foute glas te drinken. Het hoofdstuk ‘Biertoerisme’ biedt een overzicht van te bezoeken brouwerijen per regio. Ook de ‘basics’ komen aan bod, met aandacht voor het brouwproces, de ingrediënten, bier proeven, tappen, schenken en bewaren. We verwennen de smaakpapillen in ‘bierkeuken en food pairing’. Recepten zul je er niet vinden, wel een introductie in smaakbeleving en suggesties voor combinaties van bier met onder meer kaas, chocolade, wild, schelp- en schaaldieren en oosterse gerechten. In dit hoofdstuk komen ook aan te bevelen bierrestaurants aan bod.

Bier is plezier

Het Belgisch Bier Boek is geen catalogus. Bier is namelijk plezier. We sommen de belangrijkste bierfestivals op. De cover nodigt u uit om uw glas bij te vullen wanneer u op bierreis vertrekt. Je ziet een doorleefde tafel met daarop twee glazen en centraal een viltje met de titel. Een duidelijk waarneembare kring geeft aan waar zonet nog een glas heeft gestaan. Nog eentje bestellen…? “Ober!” Mocht je verdwalen, dan herinneren de drie leeslinten, geel, zwart en rood, je eraan dat je in bierland België vertoeft. Wellicht lees je het boek niet in één ruk uit van A tot Z maar leg je het op tafel, blader je er geregeld in en word je meteen ondergedompeld in de sfeer. Het boek is geen encyclopedie, geen catalogus en geen handleiding voor hobbybrouwers. Wat is het dan wel? Eén grote ode aan de rijke Belgische biercultuur, recent nog voorgedragen bij Unesco voor bescherming als immaterieel erfgoed. Een ode aan een eeuwenoude en zeer levendige traditie. Ook al behoeft goed bier geen krans, toch mag de lof wel eens gezongen worden en verdienen onze brouwers een dikke pluim. Bij deze.

The Belgian Beer Book

Lannoo, august 2016, 704 p

ISBN 978 94 014 3552 9

Foto’s: Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!