Luc De Raedemaeker
Het Groot Café Boek België
Bierjournaliste Sofie Vanrafelghem heeft de afgelopen jaren België doorkruist op zoek naar cafés, brewpubs en brasseries met de meest indrukwekkende bierselecties. De focus lag voornamelijk op de presentatie en diversiteit van de bierkaarten, de wijze van serveren en de algehele benadering van bier. Uiteindelijk werden er 400 cafés geselecteerd voor opname in Het Groot Caféboek.

Een oud herenhuis herbergt een uitstekende taverne, een brouwerijcafé vindt zijn plek in een voormalige dorpsschool en een kunstzinnige kroeg siert een echte kunstgalerie. Een moderne ontmoetingsplaats ontstaat in een verlaten fabriekspand, een walhalla voor bierliefhebbers bevindt zich in een onlangs ontheiligde parochiekerk. Ook een eeuwenoude herberg waar de rivier door de bierkelder stroomt, wordt niet vergeten. Al deze plekken worden allemaal beschreven en belicht in deze uitgave.

Naast de beschrijving van de zaak vertelt Sofie ook wat je op elk adres in het bierglas mag verwachten en – voor wie niet te diep in dat glas keek – welke toeristische topper je niet links mag laten liggen.

Met zijn indrukwekkende 3,5 kilogram is het boek aanzienlijk van omvang. Het staat prachtig op een stevige tafel in een café, maar het is spijtig genoeg allesbehalve handig om het mee te nemen tijdens een veldtrip. Maar laat je dat niet tegenhouden, het boek is een ware topper en een ideaal eindejaarsgeschenk voor de meerwaardezoeker.

Er bestaat een bescheiden Franstalige versie van het boek. Die bevat slechts een 200 cafés en beperkt zich geografisch tot Wallonië-Brussel. Onze Waalse medemens is nochtans meer als welkom in onze Vlaamse kroegen.

Cover © Bart Van der Perre

Het Groot Caféboek België, Lannoo, Tielt, €49,99.