(H)OP SMAAK

Als de hoge hopranken hun zachte geur verspreiden, is het tijd om te plukken en te feesten.

Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Opwijk en Aalst vormen de oudste hopregio van Vlaanderen. De teelt zette hele dorpen aan het werk en de oogst gaat vandaag nog steeds gepaard met feest! Van 25 augustus tot 22 september 2019 trakteren deze gemeenten hun gasten op fietstochten, wandelingen, bierproeverijen, hoppluksessies en bruisende dorpsfeesten onder de noemer (H)Op Smaak.

Wie in de zomermaanden de heuvelachtige streek van  Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Opwijk en Aalst doorkruist, wordt er getroffen door de groene hopstaken op de velden.
Sinds de 14de eeuw ontstond er een rijke hopcultuur, want dankzij de vruchtbare leemgronden bloeide de hop weelderig. Men ontdekte dat bier beter bewaard kon worden door toevoeging van hop. Vandaar dat hop en bier onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Als de metershoge hopranken hun zachte hopgeur over de streek verspreidden, was de tijd rijp voor de hoppluk. Deze traditie zette ooit hele dorpen aan het werk. En net zoals toen wordt er tijdens en na de pluk vrolijk gefeest.

(H)Op Smaak

De (H)Op Smaak-campagne is een initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant in goede samenwerking met de hopgemeenten. Hop kent geen grenzen en groeit over de provinciegrenzen tussen Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen heen.
Dit stukje erfgoed dat mensen hier nog koesteren en vieren, mag niet verloren gaan. Zeker tijdens deze hopmaand, dan komen de Brabantse Kouters (H)Op Smaak. De campagne start op 25 augustus met de feestelijke hoppluk in Londerzeel en wordt afgesloten op 22 september met de Hopfeesten in Opwijk.

Tussendoor staat er ieder weekend iets (h)op het programma: op 7 september kan je in Affligem genieten van de Hopdag en de Erembald-Kravaal Happening van Regionaal Landschap Schelde-Durme, een mooie samenwerking waar hop en de nieuwe hopplukmachine feestelijk centraal staan. Tijdens de hoppige feesten worden (H)Op Zakken, bierviltjes en gratis wandel- en fietsfiches uitgedeeld. We nodigen bezoekers uit om terug te komen en te genieten van het wandelnetwerk Brabantse Kouters en het fietsnetwerk Vlaams-Brabant.
Het volledige programma kan je raadplegen via www.toerismevlaamsbrabant.be/hop.

(H)Op Smaak-kalender, ontdek de hop van rank tot drank:

– 25.08.19 – Londerzeel – Hoppluk PALM
– 01.09.19 – Aalst – Hopplukdag
– 07.09.19 – Affligem – Hopdag & Erembald-Kravaal Happening
– 07.09.19 – Asse – Fietslus naar Affligem met hopstop bij Dok’s
– 15.09.19 – Kapelle-op-den-Bos – Hoppepluk Den Triest
– 22.09.19 – Opwijk – Hopfeesten

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!