Yannick de Cocqueau
Hoppy Beerday Duvel
Familiebrouwerij Duvel Moortgat viert dit jaar zijn 150e verjaardag en klinkt hierop met een nieuwe variant van Duvel. Vanaf nu kunnen we dus genieten van een nieuwe zachtere en volmondigere Duvel, een blonde met een duvels alcoholpercentage van 6,66%.

Jan-Léonard Moortgat, zélf telg van een familie van brouwers wiens biertraditie tot in de 17e eeuw teruggaat, stichtte 150 jaar geleden samen met zijn vrouw Maria De Block brouwerij Duvel Moortgat. Onder leiding van de vierde generatie Moortgats groeide de brouwerij uit tot een internationaal begrip, dankzij een focus op kwaliteit en een oprechte passie voor bier. Deze aanpak maakte van Duvel het icoon dat het vandaag de dag is en werd onder meer een jaar geleden bekroond met de prijs van ‘Family Business Award of Excellence’.

Duvel kreeg enkele maanden geleden al een nieuw design. Niet enkel het flesje en de verpakking van de originele, klassieke Duvel kregen een mooie restyling, maar ook de andere varianten zoals Duvel Tripel Hop Citra en Tripel Hop Cashmere kregen een nieuwe uitstraling. Nu komt er dus nog een flesje bovenop met naast een zonnige look ook een nieuwe inhoud.

Om alle speculaties de kop in te drukken, ja, de nieuwe Duvel 6,66% heeft veel weg van de laatste versie van ‘IJ Van De Duvel’ maar nee, het is niet gewoon het zelfde bier met een nieuw etiket omdat het voor geen meter verkocht … integendeel. Dat ‘IJ’ was zo’n succes dat het als basis diende voor dit jubileumbier. Of zoals brouwer Sam De Belder het verwoord: “Onze lange brouwervaring met aromatische hoppen en de zeer succesvolle IJ Van De Duvel, onze samenwerking met de Amsterdamse stadsbrouwerij ’ t IJ van vorig jaar, vormen de basis voor deze nieuwe Duvel. Met onze eigen, unieke Duvelgist en een blend van 3 expressieve moutsoorten creëerden we een zacht en  toegankelijk bier. Door het bier niet volledig te filteren bekomen we ook een lichte, natuurlijke troebel.”

Nu 2021 is aangebroken, was de tijd rijp om met positiviteit vooruit te kijken en de familie uit te breiden met een
nieuw Belgisch blond bier: Duvel 6,66% een fantastische aanvulling op de bestaande Duvel en Duvel Tripel Hop zonder de verschillende versies van de ‘Barrel Aged’ te vergeten. Het bier zal beschikbaar zijn op zowel vat als op fles … hopelijk is de Horeca dus snel ‘back’ en ondertussen zullen we maar eens een flesje proberen bemachtigen om ook wat proefnotities te kunnen meegeven. Want ja, the proof of the pudding is in the eating, hè!

En om CEO Michel Moortgat nog even te citeren: “Om het 150-jarige jubileum van onze 4e generatie familiebrouwerij te vieren, zijn we op zoek gegaan naar een toegankelijke en toch volmondige receptuur. Een 100% Duvel, gebrouwen met de beste ingrediënten en met de karakteristieke hergisting op fles. Er zijn minstens 666 goede redenen om dit bier te drinken, het glas heffen in de heropstartende Belgische horeca is er alvast één van. Daar kijken we écht naar uit!”

En of we er naar uitkijken, maar wij hebben heus geen 666 redenen nodig om eentje te kraken!