Yannick de Cocqueau
Hoppy Beerday Omer !
Vandaag is het exact 125 jaar geleden dat Remi Vander Ghinste zijn 23-jarige zoon een brouwerij schonk. Het begin van een heus bierverhaal dat meer dan een eeuw later niet van haar kracht verloren heeft, integendeel. De brouwerij heeft altijd iets gehad met het advertenties op glas. Gezien brandglas nu wel enigszins 'passé' is, werd er voor gekozen gebruik te maken van een prachtige en exclusieve fles OMER. om die 'glazen publiciteitstraditie' verder te zetten. Hopelijk heb je er al eentje kunnen bemachtigen die nu koel staat om mee te vieren, want anders ga je toch al mogen zoeken om er nog eentje te vinden.

125-jaar-Omer

De naam OMER. dateert uit een tijdperk waarin merknamen nog niet bestonden. Toen Omer Vander Ghinste in 1892 de brouwerij opstartte, liet hij, om zijn bieren te promoten, het opschrift ‘Bieren Omer Vander Ghinste’ aanbrengen in de brandglasramen aan de cafégevels. Aangezien het vervangen van die kostbare ramen bij elke generatiewissel geen optie was, zou voortaan elke eerstgeboren zoon ‘Omer’ worden gedoopt. De handgemaakte ramen worden niet meer geproduceerd, maar zijn nog steeds in het straatbeeld aanwezig. Ware kunstwerkjes.

Jubileumfles

Het café is voortaan ook niet meer het enige distributiekanaal van een brouwer. Drankenhandels en supermarkten nemen nu steeds meer een leeuwendeel voor hun rekening. Daar het verschil maken, tussen al die andere bierflesjes, is andere koek. Voor haar 125ste verjaardag grijpt de brouwerij evenwel terug naar ‘glas’ om het toch te doen. Deze keer met een unieke limited edition jubileumfles OMER. 75 cl om samen te klinken op de verjaardag. Ook een echt kunstwerkje dat niet ongemerkt blijft tussen al die andere flesjes.

Hopelijk lukte het jou ook er eentje te bemachtigen en koel te zetten, want het is nu de moment om er en paar vrienden bij te halen en de fles te ontkurken om op 125 jaar Omer Vander Ghinste te klinken. Santé!

In volgend nummer van Bier Grand Cru Magazine vind je een exclusief interview met Omer Jean Vander Ghinste. Tevreden terugblikken op 125 jaar traditie en vooruitkijkend op de uitdagingen van de toekomst.