Yannick de Cocqueau
Cuvée Congé
met Oudenaardse wilde hop
We staan aan de vooravond van de zomervakantie en de perspectieven zijn toch al een stuk rooskleuriger dan we een paar maanden geleden hadden durven hopen. Om er vanaf het begin goed in te vliegen, kon de nieuwe creatie van HopSaSam niet beter vallen. Die Cuvée Congé is een stukje zomerverlof in een flesje.

Sam Vanderstraeten, de man achter HopSaSam werd besmet door een biervirus in 2004. Onvoldoende social distancing met een paar ‘vintage’ flessen Chimay Grande Reserve en hij had het zitten. Van de drang om telkens andere bieren te proeven en nieuwe dingen te ontdekken, is hij vandaag nog steeds niet verlost. Ondertussen heeft hij er wel een tweejarige opleiding Zytholoog op zitten (waar ik hem leerde kennen), stampte hij HopSaSam uit de grond, ging zelf in de brouwketels roeren en bracht ook enkele bieren op de markt. Bieren met telkens iets speciaals, iets persoonlijks, iets ‘Oudenaards’.

In 2015 zag de NONNIVERSAIRE het levenslicht, een stevig degustatiebier dat op houten vaten gelagerd werd. De eerste editie daarvan was meteen goed voor een gouden plak op de Brussels Beer Challenge van datzelfde jaar. Een boost voor Sam en een extra reden om zijn brouwambities verder te zetten. Hij creëerde nog twee versies van de NONNIVERSAIRE en dan was het eens tijd voor iets anders … Oudenaarde als troef uitspelen.

In 2018 werd STOUTEN BLACKIE geboren, een atypische stout, gebrouwen met Oudenaardse lekkies en meteen weer goud op de Brussels Beer Challenge. Het begint ook te kriebelen om eens iets met Oudenaardse hop te doen. De basis daarvoor wordt gelegd, maar dan komt die Annus Horribilis … zwarte sneeuw van een Coronatijd. Een paar plannen moeten herschikt worden, de Oudenaardse hop gaat even de vriezer in en ondertussen wordt werk gemaakt van een eigen mini-brouwerij om te experimenteren en speciale brouwsels te maken voor verkoop ter plaatse. De grotere brouwsels worden nog steeds door Sam zelf gebrouwen bij een derde (momenteel Brouwerij De Meester). In maart 2021 lanceert HopSaSam weer een nieuw bier: RETTEKETET – “de pret van een oranget, maar dan zonder vet!”

Ondertussen geraakt de crisis stilletjes aan onder controle, herwinnen we onze vrijheid en vond Sam dat het ook tijd werd om dat project met Oudenaardse hop op de wereld vrij te laten. En zo wordt Cuvée Congé net voor de zomer op ons los gelaten. Een fris bier gebrouwen met Oudenaardse wilde hop die Sam zelf ging plukken met een paar helpende handen. Om die hop zo goed mogelijk te laten uitkomen werd het volledig als dry-hop gebruikt en werd voor de bitterheid gekeken naar een op Belgische bodem geteelde Goldings.

Bier : Cuvée Congé
Brouwerij : Gebrouwen bij Brouwerij De Meester door HopSaSam (BE)
Volume : 33 cl
Alcohol Volume % : 7,5%
Kleur : Stroblond en licht gesluierd. Intense pareling die een stevige witte schuimkraag voedt.
Geur / aroma : Zacht moutig, vol en rond. Fruitige accenten (wat banaan, rijpe perzik). Licht vegetaal (zoete mais). Fijne hopneus met een vleugje citrus.
Smaak : Reflectie van de neus. Erg vol in aanzet. Stevige carbonatie. Mooi opkomende bitterheid. Erg toegankelijk. Fris hoppige finale.
Pairing : Salade met gegrilde geitenkaas en wat honing. Zalmhaasje met preistronkjes in roomsaus.