Yannick de Cocqueau
Restaurant Humphrey en Brasserie de la Senne
werken samen voor Maâbuum viering
Op 9 augustus wordt de Meyboom (of Maâbuum in het Brussels dialect) geplant volgens een eeuwenoude traditie. Twee instituten van de Brusselse gastronomie hebben besloten om voor deze gelegenheid samen te werken. Chef Glen Ramaekers van restaurant Humphrey heeft een gerecht gecreëerd dat perfect samengaat met de nieuwe Saison du Meyboom van Brasserie de la Senne. Tijdens het Meyboom Festival krijgen bezoekers de gelegenheid om van deze heerlijke culinaire combinatie te genieten.

Al meer dan tien jaar brouwt Brasserie de la Senne de Saison du Meyboom om deze bekende Brusselse folkloristische gebeurtenis een stuk smakelijker te maken. Saisons werden traditioneel in de winter gebrouwen om in de zomer te worden geconsumeerd, om te verfrissen en de dorst te laven tijdens de oogstperiode. Het moest een ideale dorstlesser zijn. Ongefilterd heeft het een troebele, bijna melkachtige verschijning. De Saison du Meyboom, is een blond speltbier met 5,2% alcohol dat schuil gaat onder een dichte schuimkraag. In de geur zijn er hints van zuidelijke vruchten (voornamelijk rijpe abrikozen, perziken en meloenen). Op aromatisch niveau vermengt het fruitige zich met zachte graantoetsen (spelt en tarwe) en florale tonen. In de mond is het eerst romig en vol, met een vrij droge nasmaak. De bitterheid is fijn en evenwichtig. De Saison du Meyboom wordt jaarlijks gebrouwen, altijd in beperkte hoeveelheid, en is verkrijgbaar van het vat en op fles.

Chef Glen Ramaekers van restaurant Humphrey: “De bieren van Brasserie de la Senne onderscheiden zich door hun elegantie, balans en uitgesproken smaken met subtiele achtergrondnuances. Bij Humphrey werken we dagelijks aan het combineren van gerechten en bieren, met name met de karaktervolle Brusselse bieren die ruim vertegenwoordigd zijn op onze kaart. De samenwerking met Brasserie de la Senne gaf me de gelegenheid om de smaakpallet verder te verkennen en een street food-gerecht te bedenken dat dit verfijnde bier naar een nog hoger niveau tilt. De ‘fishtraillette’ – een variant van de ‘mitraillette’, het typisch Brusselse broodje met frietjes erin – wordt nog lekkerder als het wordt geserveerd met een Meyboom Seizoen.”

De samenwerking met Brasserie de la Senne is slechts een van de vele zomerprojecten die chef Ramaekers op de planning heeft staan. Hij heeft al festivalgangers verrast tijdens het festival Les Ardentes. Met zijn Filipijnse roots beperkt hij zich niet tot slechts één keuken: “Culinair reizen over de grenzen heen is essentieel voor mij. Zo ben ik bijvoorbeeld internationaal ambassadeur van Don Papa, een premium Filipijnse rum. Tijdens het Meyboom Festival zullen we een cocktailstand hebben met Don Papa-rum, zodat bezoekers kunnen genieten van de zon van de Filipijnen,” aldus Glen.