
Moambe betekent letterlijk ‘acht’, wat staat voor acht ingrediënten in het traditionele recept. De schotel wordt in Congo traditioneel door de vrouwen bereid. Onderstaand vind u het naar onze smaak aangepaste Moambe recept van Vlaamse über-kok Piet Huysentruyt, die een stevige link met het Afrikaanse land heeft.
Ingrediënten:
-
2 ontvelde, ontpitte en in stukken gesneden tomaten
-
1 blik ‘moambe’saus (te verkrijgen in een Afrikaanse winkel of de betere supermarkt)
-
1 fijn gesneden teentje knoflook
- 1 fijn gesneden Spaanse peper
-
1 fijn gesneden ui
-
1 in acht stukken gehakte kip
- Boter
-
2 dl water
-
1 el boter
-
peper & zout
Bereidingswijze:
- Smelt de boter in een brede en hoge braadpan en stoof de ajuin.
- Doe de stukken kip erbij en laat bruinen aan alle kanten.
- Kruid met peper en zout.
- Doe de tomaten, de rode peper en de look in de pan en voeg de ‘moambe’saus erbij.
- Giet het water erbij en roer goed door zodat de puree zich mengt met het water.
- Laat dit een uur tot anderhalf uur sudderen op een laag vuurtje (voeg eventueel een extra scheutje water toe).
- Serveer met rijst en gesauteerde spinazie.
Pairing:
We kiezen voor Tembo van de Congolese brouwerij Brasimba. Tembo (olifant in het Swahili) bier is zoetig en moutig met hinten van noten en honing. Als Belgisch alternatief (met een Afrikaanse, hoewel Burundese link) gaan we voor Flo58 van Les Brasseries de Flobecq en gebrouwen door John Chris Kavakure (de zelf uitgeroepen ‘Belgian Black Brewer’). Dit is een echte Speciale Belge met een stevige mout backbone en een lichtbittere finale. Beide bieren passen door hun moutige inborst uitstekend bij het smeuïge en pittige gerecht. De zoete mout tempert de hitte van het gerecht terwijl de dorstlessende afdronk het vet wat countert.
Cover © Bart Van der Perre