JAN LEONARDUS MOORTGAT

Einde van een hoofdstuk…

… begin van een ‘success story’ ! Precies honderd jaar geleden verloor de wereld een man waarmee één van de grootste brouwverhalen ooit begon. Op 15 mei 1920 overleed Jan Leonardus Moortgat die in 1871 de brouwerij in Breendonk uit de grond stampte.

Toegegeven, de ‘Duvel’ kwam pas echt uit zijn doosje na de dood van deze grote meneer (in 1923 werd de ‘Victory Ale’ van de brouwerij omgedoopt tot Duvel), maar zonder hem zou daar niets van in huis zijn gekomen. In 1871 staat Jan-Leonard Moortgat, een afstammeling van een brouwersfamilie uit Steenhuffel, samen met zijn vrouw Maria De Block aan de wieg van de toenmalige boerderij-brouwerij Moortgat. Op dat moment is hij slechts ééntje meer in de hoop gezien er toen maar liefst zo’n 4000 brouwerijen actief zijn in België.

De beginperiode is dan ook niet bepaald gemakkelijk: Jan-Leonard probeert de eerste jaren zijn plaatsje te bemachtigen door een reeks hoge gistingsbieren aan de man te brengen. Met wisselend succes. Dankzij een combinatie van gedrevenheid, brouwerspassie en vakmanschap, weet Jan-Leonard echter na verloop van tijd een trouw klantenbestand uit te bouwen, niet enkel in de omgeving van Breendonk (waar hij tevens Schepen was), maar zelfs tot bij de Brusselse burgerij. Het begin van een nu al bijna honderdvijftig jarig durend succesverhaal … Daar drinken we met alle plezier een frisse Duvel op !

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend