Yannick de Cocqueau
Jong Keukengeweld
Vaker met bier aan de slag
De jaarlijkse campagne 'Jong Keukengeweld' van Toerisme Vlaanderen zet telkens een 50-tal jonge topchefs in de kijker. Ondernemers van 35 jaar en jonger die creatief omgaan met lokale producten om de Vlaamse gastronomie naar een hoger niveau te tillen. Innovatief, creatief, een tikkeltje rock 'n roll en vooral van de bovenste plank. Het is dan ook leuk te zien dat dit opkomend culinair talent steeds meer interesse toont voor bier als volwaardige begeleider van hun creaties.

Tot een paar jaar geleden moest je nog stevig wat moeite doen om een restaurant te vinden die jou een gastronomisch menu kon aanbieden met begeleidende bieren. Systematisch werd teruggegrepen naar wijn als drank om de mooie gerechtjes te vergezellen. Op vraag lukte het hier en daar wel om op voorhand iets af te spreken en een bierarrangement te krijgen bij jouw menu. Al te vaak werd dan gewoon teruggegrepen naar de (beperkte) bierkaart en was de ‘pairing’ weinig verfijnd. Je ging naar huis met het gevoel van “Had ik toch maar voor het standaard aangeboden wijnarrangement gekozen.” Het gevoel dat de wijn dan toch misschien een betere optie is als het culinair wat verfijnder wordt, werd zo versterkt en de cirkel was rond.

VF 1

Gelukkig komt daar steeds vaker verandering in. En, wie kan de ‘vicieuze cirkel’ doorbreken dan jonge creatieve chefs die ook de grenzen van de gastronomie zelf proberen te verleggen? Sinds de lancering van de campagne Jong Keukengeweld merk je dat er steeds vaker chefs in de selectie zitten die jou de keuze geven tussen een bier- en een wijnarrangement. Bovendien wordt ook werk gestoken in het zorgvuldig selecteren van de bieren die als begeleider van de gerechtjes moeten fungeren. Je krijgt dus een echt uitgekiemde 1+1=3 en niet meer een noodoplossing omdat je als klant dan toch perse bier wou als begeleider. Chefs die niet voluit voor bier als begeleider kiezen, staan er evenwel niet weigerachtig tegenover en kiezen voor een ‘alternerend’ drankenarrangement. Zo krijg je eigenlijk gewoon de beste optie of dat nu wijn, bier, thee, koffie, een sapje of sterke drank is. Wijn is zeker niet altijd de beste optie bij een gerecht, maar dat geldt ook voor bier (en om het even welke andere drank). Ze broederlijk naast elkaar laten optreden in een menu zodat ze maximaal kunnen inspelen op de eigenschappen van de creaties die je op je bord krijgt, is dan ook vrij logisch.

JKG 2

Onze jonge chefs denken alvast mee, nu de klant nog. Als die in het cirkeltje blijft draaien dan zal de doorbraak van de chefs van korte duur zijn. Ook daar wil de campagne aan proberen werken. Door oktober en maart uit te roepen tot maanden waarop ‘jongeren koken voor jongeren’ krijgen de restaurantbezoekers van de toekomst de kans om voor een prikje al hun vooroordelen te gaan doorbreken. Wie 30 jaar of jonger is kan top gastronomie uitproberen voor een spotprijs. Wie ouder is, is ook absoluut welkom bij dat Jong Keukengeweld, maar betaalt gewoon de normale prijs. Laat je dus gerust eens verleiden door die begeleidende bieren, het geeft prachtige smaakervaringen.

Om wat verder te oriënteren, hebben wij alvast weet van volgende restaurants uit de selectie 2017-2018 met een volwaardig bierarrangement:

  • Het Land aan de Overkant
  • Onder de toren
  • C-Jules
  • L’épicerie du Cirque
  • Wilford T
  • Innesto
  • Zoethout

VF 2