Yannick de Cocqueau
Klaar voor een RDV?
't is vriendschapsdag!
Op 27 juli 2011 werd tijdens de 65ste algemene vergadering van de Verenigde Naties, 30 juli uitgeroepen tot 'International Day of Friendship'. En hoe kunnen we dat beter vieren dan met een bier, de vriendschapsdrank bij uitstek. Bij een goed glas bier worden alle onenigheden bijgelegd, komen de tongen los en is het altijd gezellig!

Het zou natuurlijk elke dag ‘Dag van de Vriendschap’ moeten / mogen zijn maar dan zou de aandacht misschien verslappen. Zo’n dagje waar het belang van vrienden extra in de kijker wordt gezet kan dus zeker geen kwaad. We hebben ook zo’n donkerbruin vermoeden dat de voorbije periode velen aan den lijve heeft doen ondervinden hoe noodzakelijk vriendschap is. Het is pas als je dingen moet missen dat je ze echt naar waarde leert te schatten en met die onnozele virus hebben we dat ‘afspreken met vrienden’ wel degelijk moeten missen.

Nu dat allemaal weer mag, in bubbels van variërende omvang en met het al dan niet in acht nemen van de nodige afstand, kwam ook net een bier op de markt met als voornaamste doel dat terug echt in contact komen te faciliteren. RDV, kort voor Rendez-Vous wil gewoon vrienden terug samenbrengen na een lange lockdownperiode. Sans chichi, gewoon samen zijn en dat reflecteert het bier perfect. Een licht en fris bier, een vlotte doordrinker, maar met toch een ‘specialleke’. Het bier werd namelijk gedry-spiced met jeneverbessen.

Leuk is dat het bier zelf ook is voortgekomen uit een ‘RDV’, namelijk tussen Bruggeman (gekend van een heel gamma feestelijke drankjes gaande van Petermans over Batida de Côco tot Kidibul voor de allerkleinsten) en Brouwerij Het Anker (die eigenlijk geen voorstelling behoeft, maar al generaties in Mechelen brouwt en ons o.a. blij maakt met een reeks Gouden Carolus speciaalbieren).

RDV

  • Brouwerij: Het Anker in opdracht van Bruggeman (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 5,2%
  • Kleur: Wat troebele, bleek gele kleur met een fijne witte schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Zacht en fris. Licht kruidig zoals je eerder in een gin zou verwachten. Jeneverbes.
  • Smaak: Zalvend op het pallet en zacht van smaak. Wederom fris (licht zuurtje zoals in een witbier) en zacht kruidig. Mooi gedoseerde hopbitterheid in de afdronk. Dorstlessend.
  • Food pairing: Apéro met wat fijne charcuterie, Thaise kip-kokos curry, Fruitsla.

 

Coverfoto © An Van Gijsegem