Bier Grand Cru
Straffe Hendrik Wild
De Coronacrisis heeft ook voor Brouwerij De Halve Maan een stevige impact. Door de verplichte sluiting van de horeca in de belangrijkste afzetgebieden wereldwijd is de omzet teruggevallen. Ook het bekende bezoekerscentrum in de historische brouwerij is al wekenlang dicht. Toch blijft de brouwerij op een beperkte schaal actief, worden bieren uitgeleverd aan drankenhandels, supermarkten, blijft de online verkoop draaien en dienen sommige tradities echt wel in ere te worden gehouden.

Eén daarvan is de jaarlijkse lancering van de Straffe Hendrik Wild. Het is de klassieke tripel die een keer per jaar op een bijzondere manier  wordt afgevuld met toevoeging van wilde ‘brettanomyces’ gisten voor de nagisting op fles. Na een lange rijping ontwikkelen deze gisten een speciaal karakter in het bier, wat zorgt voor aparte fruitige aroma’s die harmoniëren met het rijke gebruik van aromatische hopvariëteiten.

Traditioneel wordt de Straffe Hendrik Wild in de lente gelanceerd. Nu dus, maar … In april is er het bekende Zythos BierFestival, waarop het in primeur wordt voorgesteld aan de internationale bierliefhebbers. Helaas is dit festival, net zoals zoveel evenementen geannuleerd door de huidige sanitaire crisis. Dat zou dus niet lukken, maar dat mocht toch geen reden zijn om niet met de Wild uit te pakken. Daarom zocht en vond de brouwerij een alternatieve manier om de bierliefhebbers het bier te laten ontdekken. Het wordt de eerste virtuele bierlancering in België. De brouwerij organiseert een live evenement via de Facebook pagina van Straffe Hendrik, vanavond om 18 uur
Belgische tijd.

Tijdens dit speciale evenement zullen bierliefhebbers en bekende bier specialisten de nieuwste editie van de Straffe Hendrik Wild, de 2020, samen proeven en becommentariëren. Het is een unieke gelegenheid om met het brede publiek en gezamenlijk te kunnen klinken op het nieuwe bier. Zeker in de tijden van lockdown hebben we allemaal (of toch de meesten) behoefte om te connecteren. Bier is daar een ideaal medium voor. Het brengt mensen samen, ook op een digitale manier.

Iedereen kan dus ‘vanuit zijn kot’ deelnemen en gezien de Straffe Hendrik Wild ook wordt gesmaakt in meerdere landen over de hele wereld worden ook talrijke deelnemers uit het buitenland verwacht. Vanaf 23 april 2020 is de nieuwste editie van de Straffe Hendrik Wild 2020 beschikbaar in de betere drankenhandel, de supermarkt en online. Je kunt dus nog snel bij jouw handelaar binnen springen om met het bier in de aanslag te kunnen deelnemen aan de virtuele bierlancering.

Vooral de wilde gisten maken dit bier uniek: ze geven het bier een langere natuurlijke houdbaarheid en smaakevolutie over de jaren heen. Straffe Hendrik Wild heeft dan ook een langere rijping op fles nodig voordat het vrijgegeven kan worden. Pas na drie maanden in de kelders is de hergisting met de wilde gisten ‘voltooid’ en het jonge bier drinkbaar. Het bier blijft evenwel evolueren in de jaren erna. De bittere hoparoma’s worden zachter, terwijl de wilde gisten verder werken en fruitige en bloemige aroma’s vormen. In tegenstelling tot de meeste bieren en tripels kan de Straffe Hendrik Wild dus langer bewaard worden, en krijgt deze speciale afvulling een jaartal.

Jaarlijks een voorraad opslaan in zijn kelder om de evolutie te volgen en aan de hand van verticale proeverijen de jaartallen te vergelijken en de werking van de wilde gisten te ervaren is meer dan aangeraden. Meer hierover kun je ook terugvinden in ons artikel ter gelegenheid van de versie 2018 en ondertussen blijven wij uiteraard mooi ons jaarlijks ‘contingent’ opzij leggen.

We horen mekaar rond een Straffe Hendrik Wild 2020 vanavond om 18u. Afspraak op Facebook !