LE ROI, C’EST MOI!

Wie na nieuwjaar dacht dat hij het wat rustiger aan zou gaan doen is er aan voor de moeite want de ‘Kerstcyclus’ eindigt dus pas zondag met Drie Koningen. De kans dat je dus even de deur zult moeten openen voor bedelende kinderen is niet onbestaande en dan kun je alleen maar hopen dat ze niet te vals zingen om hun snoep te verdienen. Tradities zijn niet altijd even aangenaam, maar gelukkig kunnen we troost vinden in een andere traditie rond die koningen … de taart!

Het trekken van een koning aan de hand van een boon (nu vaak een porseleinen figuurtje) verstopt in een gebak zou al teruggaan tot de Romeinen. Zij hadden begin januari een dag waarop de rollen tussen ‘meesters’ en slaven even omgewisseld werden. Een slaaf kreeg zo de kans om voor één dag de baas (de koning) te zijn. Ondertussen is de slavernij gelukkig afgeschaft en zijn er misschien net iets minder voordelen verbonden aan het eten van het juiste stuk van de taart, maar de traditie afschaffen hoeft voor ons in ieder geval niet. Die frangipane taart is verdomd lekker en om het plezier compleet te maken geven we een kleine tip voor het gericht opvullen van de frigo …

OK, niets tegen dat kopje koffie dat je bij elke taart wel kwijt kunt en de meeste wel zal plezieren, maar een biertje mag toch ook … niet? Het is tenslotte zondag en bovendien nog eens een ‘speciale’ ook! Wie graag de bittere toets opgaat kan gerust voor een mooie IPA kiezen. De wat zoete, fruitige hoparoma’s sluiten mooi aan bij het gebak terwijl de bittere afdronk verfrissend werkt en de goesting naar de volgende hap doet oplaaien. Een ‘volle’ versie zoals de Troubadour Magma is ongetwijfeld een schot in de roos.

Je kunt hetzelfde effect bekomen op ‘zure’ kant door een flesje faro te ontkurken. Een bierstijl die vaak met enige minachting wordt bekeken door bierliefhebbers, maar waarvan een paar heel mooie flesversies terug op de markt werden gezet. Denk aan de faro van Lindemans of Timmermans die je vrij makkelijk zou moeten vinden in jouw supermarkt of drankenhandel. Voor bij onze frangipane hebben ze het grote voordeel dat ze toch enige fruitige zoetigheid bevatten (zoals een niet te droge cider), maar tegelijk ook dat zurig, verfrissend toetsje die de zoete hap van antwoord dient. Dat ze bovendien nog wat (hout)aroma’s van het vat bezitten, kan de amandelen in de taart alleen maar plezieren. Dat faro niet al te veel alcohol bevat helpt ook om met volle teugen te kunnen genieten … als een koning.

En dat je met volle teugen moogt (en moet) genieten is zeker. Het Driekoningenfeest is namelijk ook het startschot voor de periode die ons naar Carnaval brengt en dus naar de vasten. Het is dus geen overbodige luxe om de nodige reserves aan te leggen! Smakelijk!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend