Yannick de Cocqueau
Leuven Innovation Beer Festival
18 internationale brouwerijen die innovatie als drijfveer hebben.
Het Leuven Innovation Beer Festival is ondertussen aan zijn derde editie toe. Wie het reeds meegemaakt heeft, zal het beamen, dit moet je vast op de agenda zetten. Hof ten Dormaal nodigt je uit op een gezellig festival met internationale brouwerijen die grotendeels hun visie op brouwen delen. Het accent ligt op creatie en innovatie. Hoe ver kun je gaan met zot doen? Welke onverwachte ingrediënten kun je gebruiken om een bier net dat 'extraatje' te geven? Wat werkt, wat niet? Het staat vast dat je dingen ontdekt die je in de zevende hemel brengen, maar net zo zeker is dat je sommige brouwsels amper drinkbaar zult vinden. 'Des goûts et des couleurs on ne discute pas', maar geef de brouwer en mede proevers toch maar jouw ongezouten mening. Daarmee help je alvast het kaf van het koren te scheiden.

LIBF17

Ben je gewoon een nieuwsgierige bierliefhebber die eens wat anders wil? Een (hobby)brouwer die inspiratie wil opdoen voor een volgend brouwsel of van gedacht wil wisselen met collega’s over een gek idee voor een recept? Dan moet je het Pinksterweekend resoluut vrij houden en afzakken naar Leuven. In één van de meest ‘iconische’ brouwzalen van ons land, De Hoorn, gaat namelijk een wat alternatief bierfestival door waar creativiteit hoog wordt aangeschreven. Een selectie internationale brouwers die graag eens iets uittest, presenteert er hun vaste waarden en nieuwste creaties. Ook eenmalige brouwsels en bieren die soms wat ‘over the edge’ zijn, zullen niet ontbreken. Of het allemaal in jouw smaak valt, is minder zeker, maar boeiend zijn de brouwsels sowieso.

De brouwers zijn zelf aanwezig om de nodige duiding te geven bij hun producten en vooral ook om feedback op te vangen. Het is namelijk door gedachten en ervaringen uit te wisselen dat er nog meer kruisbestuiving en innovatie komt. Zo’n festival is dan ook de ideale broeihaard van allerlei nieuwe ideeën en ‘collaboration brews’.

Wie een extra woordje uitleg wil, kan altijd intekenen voor een lezing of workshop. Voornaamste is evenwel dat je gewoon geniet van interessante bieren, een geweldige sfeer, leuke mensen, interessante discussies, …

Het sluitstuk van de Leuven Biermaand, mag je gerust zien als een kleine apotheose. Wij zien alvast weer sterren twinkelen in De Hoorn ook al is de Stella daar al lang weg.

HTD - LIBF