LEVE BOUDEWIJN

Ardense ham & Gauloise Brune

Onze Ardense ham is reeds eeuwenoud en was tot ver buiten onze contreien zeer gegeerd. Om namaak tegen te gaan werd hij in 1974 beschermd bij Koninklijk Besluit. Een eerste noodzakelijke stap voor de toekenning van het Europees kwaliteitslabel ‘BGA’ die de ham verkreeg in 1996. Het label garandeert de afkomst van het product. Naar verluid was wijlen koning Boudewijn een grote fan en was het Koninklijk Besluit misschien niet helemaal ‘onbevooroordeeld’.

De Ardense ham dank zijn faam aan het lokale zwijnenras: Piétrain. Het ras heeft een lichte huid met zwarte vlekken en levert uitstekend en vooral veel vlees. Zijn bijnaam is niet voor niets ‘varken met vier hammen’. De hammen worden gepekeld en gearomatiseerd met kruiden (tijm, laurier, jeneverbessen, kruidnagel, …). Vervolgens worden de hammen licht gerookt boven smeulend eiken-en beukenhout uit de Ardense bossen. Na drie maanden drogen is de lekkernij klaar.

Een Gauloise Brune van Brasserie du Bocq is een perfecte match voor deze delicatesse. Het bruine/amberkleurige bier met hinten van karamel, koffie, chocolade en geroosterde mout past mooi bij de zoute en gerookte toetsen van de ham. De zachte smaak van het bier sluit mooi aan bij de licht zoete achtergrondsmaak van het vlees. Dit is een mooie Ardense combi waarbij de licht bittere afdronk van het bier er bovendien voor zorgt dat je het hap na hap en slok na slok wil blijven herhalen.

Cover © PQA

Foto © Brasserie du Bocq

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!