Yannick de Cocqueau
Maand van de Lambiek
18 september – 17 oktober
Toerisme Vlaams-Brabant is het trekpaard van deze kar waar ondertussen vele partners mee op zijn gesprongen. Dat de wereld van de lambiek een wondermooie wereld is, hoeft geen betoog, maar een hele maand lang zal dit dus uitdrukkelijk in de kijker worden gezet. Toeristen uit eigen streek of ver daarbuiten, worden aangemoedigd om dit streekeigen product in al zijn facetten te ontdekken: van de makers ervan, over de basis ingrediënten en het landschap waarin ‘de magie’ zich voordoet, tot diegenen die het tot aan onze lippen brengen al dan niet vergezeld van exquisiete bereidingen.

Er wordt gestreefd naar een totaalbeleving door vijf thema weekends op het programma te zetten.

  • Op 18 en 19 september staat het fietsen centraal. Er werden zelfs drie nieuwe fietsroutes uitgestippeld doorheen het prachtige landschap van het Pajottenland en de Zennevallei, met de nodige brouwerijen en gezellige volkscafés onderweg.
  • 25 en 26 september zijn het de lambiekbrouwers en stekers die hun deuren open gooien en het publiek een kijkje achter de schermen bieden.
  • Het eerste weekend van oktober gaat de culinaire tour op. Verschillende arrangementen en speciale menu’s om eens te ontdekken wat lambiek kan geven in een cocktail, als ingrediënt van een gerecht, of hoe het gewoon een maaltijd kan begeleiden en naar ongekende hoogtes kan opkrikken. Van een hoorntje met een bolletje krieksorbet tot een volledig Lambiek-menu.
  • In het weekend van 9 en 10 oktober staat de landbouw in de kijker. De meeste brouwerijen hebben namelijk nog en tijd gekend waarin ze hun brouwactiviteiten combineerden met een landbouwexploitatie. De basis ingrediënten tarwe, gerst en hop zijn ook zuivere landbouwproducten dus zonder landbouwers geen lambiek.
  • Het laatste weekend van de Maand van de Lambiek komen we dan weer tot rust dankzij een mooi aanbod wandelingen in ‘Lambic Land’.

Uiteraard beperkt elk weekend zich niet enkel en alleen tot ‘het’ thema van dat weekend, is fietsen en wandelen altijd mogelijk en zijn er specifieke activiteiten de het geheel komen vervolledigen. Wil je het echt ‘af’ maken, dan kun je ook nog in verschillende accommodaties belevingsarrangementen boeken, al dan niet specifiek voor de Maand van de Lambiek ontwikkeld.

Het hele programma vind je op www.toerismevlaamsbrabant.be

Safe the date en vergeet alvast niet te reserveren waar dit nodig zou kunnen zijn!