Yannick de Cocqueau
Magnum Opus
Ons wekelijks bier
Sinds vorig jaar brouwen de paters van Grimbergen opnieuw bier binnen hun eigen muren. Pater Karel Stautemas heeft de rol van 'brouwpater' op zich genomen, weet wat hij doet en heeft er duidelijk plezier in. Hij werkt intens samen met o.a. brouwer Cédric Lebbe en zo zet de gemeenschap een traditie van meer dan 900 jaar opnieuw verder. Ze krijgen van Carlsberg de kans om zelf aan de slag te gaan in hun eigen microbrouwerij en wat buiten de lijntjes te kleuren (onder het toeziend oog van 'big brother' natuurlijk). Het resultaat is een reeks nieuwe bieren binnen het Grimbergen gamma dat in eerder gelimiteerde (lokale) oplages beschikbaar is. Halfweg de zomervakantie vinden we dat we gerust een hoogtepunt mogen bereiken en kiezen dan ook resoluut voor de Magnum Opus Brut om het weekend mee in te gaan. Dit bier beschrijven ze zelf als hun 'masterpiece', het fijnste dat ze tot nu toe hebben gemaakt. Het bier dat erg ver uitgist dankzij het gebruiken van een wijngist behaalde een zilveren plak in de categorie 'Brut Beers' tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge. Het is dus zeker geen misplaatste fierheid.

Bier : Grimbergen Magnum Opus Brut

Brouwerij : Microbrouwerij van de Abdij van Grimbergen (BE) onderdeel van Carlsberg
Alcohol Volume %: 8,0%
Volume: 33 cl
Kleur: Stroblond en licht wazig. Fijne en regelmatige pareling. Dikke, witte schuimkraag.
Geur/Aroma’s: Zacht en fris fruitig. Witte perzik, peer, witte druiven. Licht fenolische toets (vanille, kruidnagel).
Smaak: Ronde aanzet met wat mout zoetigheid. Levendig, fris koolzuur. Fruitig als in de neus. Lichte hint van zachte citrus. vrij droge en elegante afdronk.
Food pairing: Zachte witschimmelkaast (Keiems Bloempje), Zalmpapillot met dragon en limoen, Fruitsla met vooral herfstfruit.