Yannick de Cocqueau
Martin’s Pale Ale
Ons Wekelijks Bier
Een goed jaar geleden werd de Martin's Pale Ale (en haar zusjes) teruggebracht naar haar thuishaven, Antwerpen. Anthony Martin, wiens grootvader heel dit verhaal opstartte, ging namelijk een samenwerking aan met de Antwerpse Brouw Compagnie om het bier voortaan in hun installaties aan de Indiestraat te brouwen. Hierbij werd niet over één nacht ijs gegaan. Zowel de expertise van de Antwerpse Brouw Compagnie als die van Martin’s werd ingeschakeld. Verschillende testbrouwsels werden gemaakt, op kleinere en grotere schaal. De recepturen werden vergeleken met oude documenten, proefpannels werden georganiseerd, gisting en hoptesten uitgevoerd. Bij dit alles werd het ‘biergeheugen’ van Anthony als kompas gehanteerd...

Martin’s Pale Ale is best een complex bier om te brouwen. De zoetheid in het bier vereist een sterke controle over de vergisting, terwijl de hoparoma’s, afkomstig van Engelse aromahoppen onder andere via dry-hopping verkregen worden. Het bier is bovendien getypeerd door een subtiele balans tussen smaak en verfrissing. Een smaakvolle dorstlesser met een subtiliteit die tegelijk geen (brouw)fouten toelaat.

Dat de partners in hun opzet geslaagd zijn, is zeker. Bij haar eerste deelname, na de terugkeer naar Antwerpen, aan de Brussels Beer Challenge, wist de Martin’s Pale Ale meteen het goud weg te kapen.

Bier: Martin’s Pale Ale

  • Brouwerij: Antwerpse Brouw Compagnie (BE) in opdracht van Anthony Marti
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 5,8% ABV
  • Kleur: Heldere licht ambere kleur. Gebroken witte en erg vaste schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Biscuit, wat karamel, fruitige hint (zwarte bes), fris kruidig hop aroma.
  • Smaak: Zijdezachte aanzet. Zoet toetsje. Licht geroosterde mouten. Fris koolzuur. Mooi geïntegreerde bitterheid die doorvloeit naar een droge, frisse en licht kruidige finale.
  • Foodpairing: Oud Roeselare, varkenskoteletjes met een zachte mosterdsaus, mole poblano, chocomoes.