MELT DOWN !

Voila, ze zijn eindelijk gepasseerd. Gisteren was de laatste ‘ijsheilige’ aan de beurt, Sint Bonifatius. Sommige landen, waaronder Duitsland en Zwitserland, rekenden in het verleden ook nog 15 mei en Sophia van Rome nog tot de IJsheiligen. Een gebruik dat dateert uit de 11e eeuw, toen zij beschermvrouwe tegen de nachtvorst was en hoewel ze in die landen nog iets te zeggen heeft, laten we hier onze ‘kalten Sophie’ voor wat ze is.

De ‘IJsheiligen’ is een van de oudste en wellicht bekendste begrippen uit de volksweerkunde. De eerste berichten hierover dateren van rond het jaar 1000. De naamdagen van deze ijsheiligen vormen een periode in mei die wordt gezien als de overgang van weer met mogelijk nachtvorst naar meer zomers getint weer. Helemaal zeker dat er na half mei nog nachtvorst optreedt zijn we niet, maar die kans is wel heel klein. Het draait om vier heiligen: Mamertus (11 mei), Pancratius (12 mei), Servatius van Maastricht (13 mei) en Bonifatius van Tarsus (14 mei). De eerste wordt wel eens vaker achterwege gelaten omdat drie nu eenmaal een iets ‘goddelijker’ cijfer is dan vier. Pech voor Marmetus en de herders en brandweerlieden van wie hij de schutspatroon is.

Maar goed, na vandaag zijn we er dus van af, kunnen al die plantjes eindelijk naar buiten en hebben wij nog eens een gelegenheid om ook de bloemetjes buiten te zetten. Het lijkt ons gepast om dit vandaag te doen met een Ijsbok van de Nederlandse bierfirma SNAB Bierbrouwers. Basis voor dit bier is de reeds krachtige Dubbelbock ‘Ezelenbok’. Die wordt dan nog eens intenser na het toepassen van ‘ijsdistillatie’. Resultaat is een erg vol, zoetig en alcohol warmend brouwsel met uitgesproken toetsen van geroosterde mout en karamel en toch voldoende bitterheid om het geheel in evenwicht te houden. Zo eentje waarmee je zeker gewapend bent, mocht die laatste Ijsheilige vannacht nog van zijn neus maken. Doet hij dat niet, dan heb je het genot toch gehad, want smaken doet hij sowieso.

Mocht je er niet aan geraken of het niet in uw kelder hebben, een goed alternatief is de Gulpener Ijsbock. Het is trouwens een bierstijl waarvoor je niet moet aarzelen om wat teveel aan te kopen, ze bewaren goed en worden er niet zelden zelfs iets beter op met wat te staan …

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!