Yannick de Cocqueau
Meyboom
De klok tikt!
Vandaag moeten de Brusselaars er voor zorgen dat ze hun Meyboom geplant krijgen voor 17u of de Leuvenaars gaan lachen. Een folklore die al een goede zeven eeuwen bestaat en met de nodige festiviteiten gepaard gaat.

Zoals wel meer feesten, is de oorsprong van het planten van de Meyboom (of vreugdeboom) niet meer helemaal duidelijk. Zeker is dat het een recht is die de Brusselaars verwierven na een overwinning op Leuven. Waar de redetwist over ging is minder duidelijk, maar het zou wel eens over de taxatie van bier kunnen gaan … meer is niet nodig om de gemoederen stevig te verhitten en oorlog te ontketenen.

Swat, de Brusselaars verwierven toen het recht om jaarlijks op 9 augustus de Meyboom te planten. Ze moesten dit evenwel voor 17u doen of het voorrecht zou terug richting Leuven gaan. Tot nu toe is het hen steeds gelukt ondanks enkele pogingen tot sabotage en dat hopen ze nu dus weer te kunnen doen.

Straks wordt de Meyboom in het Zoniënwoud gekapt waarna een blijde inkomst in Brussel volgt. Iets voor 15u wordt de boom op de Grote Markt voorgesteld aan het volk en de autoriteiten. Verschillende folkloristische groepen, reuzen en fanfares vervolledigen het geheel om vervolgens in stoet door te trekken naar de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat waar de boom ‘geplant’ wordt.

Indien het dan nog geen 17u is, hebben de Brusselaars hun opdracht volbracht en dient dat deftig gevierd te worden (tot in de vroege uurtjes). Mits we aannemen dat de oorspronkelijk vete over een bierbelasting ging, is de drank die rijkelijk zal vloeien meteen ook gekend. Brasserie de la Senne ontwikkelde zelfs een bietje speciaal voor de gelegenheid. Een deeltje Brusselse folklore die je zeker eens moet hebben meegemaakt!

SAISON_DU_MEYBOOM_soldout